Norjan yleisradioyhtiöön kuuluvan NRKbeta-sivuston mukaan toinenkin Nokia-puhelinmalli olisi lähettänyt tietoja kiinalaiselle palvelimelle, asiasta olisi kerrottu puhelimia valmistavalle HMD Globalille jo viime kesänä.

Torstaina kerrottiin Norjan yleisradioyhtiö NRK:n tietoihin vedoten, että HMD Globalin valmistaman Nokia 7 Plus -mallin puhelimista olisi lähetetty säännöllisesti tietoja kiinalaiselle palvelimelle.

NRK:n lähteen mukaan tietoja olisi välitetty myös Nokia 2 -puhelimista.

"Havaitsin samankaltaista toimintaa yhdeksän kuukautta sitten. Kyseessä ei ollut Nokia 7 Plus, vaan halpa Nokia 2", Milan Kragujevic kertoo NRK:lle.

Kragujevic nosti asian esille jo viime vuoden kesäkuussa. Hän kertoo olleensa yhteydessä HMD Globaliin tuloksetta.

Lisäksi NRK:n mukaan Nokia 3- ja 5-malleista olisi löytynyt samankaltainen, autoregistration-niminen sovellus.

HMD Global sanoi torstaina, että toisessa maassa käytettäväksi tarkoitettu puhelinten aktivointiohjelmisto oli virheellisesti mukana "yhden puhelinmallin yhden erän ohjelmistopaketissa".

"Virheestä johtuen puhelin on yrittänyt lähettää puhelimen aktivointitietoja kolmannen osapuolen palvelimelle. Aktivointitietoja ei kuitenkaan ole koskaan prosessoitu eikä ketään henkilöä ole voitu tunnistaa tietojen perusteella", HMD:ltä sanotaan.

STT:n mukaan tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio totesi, että alustavien tietojen mukaan Nokian puhelimet ovat lähettäneet Kiinaan henkilötietoja. Tiedot olisivat päätyneet Kiinan valtio-omisteisen China Telecomin palvelimelle.

Tietosuojavaltuutettu harkitsee asiassa Euroopan-laajuista selvitystä.

”Mikäli tässä on kysymys henkilötietoihin liittyvästä tietojen käsittelystä, niin silloin sovelletaan gdpr:ää. Asetuksen mukaan, jos tapahtumalla on vaikutusta muiden maiden asukkaisiin, silloin se pitää viedä yhteismenettelyyn”, Aarnio totesi T&T:lle.

HMD Global kertoo suhtautuvansa vakavasti asiakkaiden tietojen turvallisuuteen ja yksityisyyteen.

"Puhelinten aktivointitietojen kertaluonteinen kerääminen puhelimen käyttöönoton yhteydessä on alan tapa, ja sen perusteella käynnistyy puhelimen takuuaika", HMD:ltä kerrotaan.

Lähde: Kauppalehti