Aino ”aippa” Lehtimäki on ammattilaistason e-urheilija, joka pelaa HIFK:n e-urheilujoukkue hREDSissä. Lehtimäki halusi näyttää miten naisia videopeliskenessä edelleen kohdellaan, ja jakoi Twitterissä videon Valorant-pelissä käydystä ottelusta.

Näkökulma ei kuitenkaan ole Lehtimäen pelistä, vaan Lehtimäki näyttää pätkän hänen vastustajiensa lähetyksestä.

Videossa Rönssy-nimimerkillä pelaileva partasuu tarkastelee Lehtimäen Twitch-profiilia, ja kehottaa tiimitovereitaankin tekemään samoin. ”P niin kuin penis”, Rönssy neuvoo oikeinkirjoituksessa Lehtimäen profiilinimeä tavaavia ystäviään.

”Tuo on joku huora”, tiimitoveri kommentoi. ”Siis joku muija vai?”, toinen ihmettelee.

Pilkan ohessa Lehtimäkeä ryhdytään maalittamaan. Rönssyn joukkuetoveri seuraa Lehtimäen Twitch-lähetystä, ja jakaa Lehtimäen sekä tämän joukkueen liikkeistä tietoa omalle tiimilleen. Tässä vaiheessa muu joukkue kuitenkin kieltää toimimasta tällä tavalla.

Ottelu jatkuu. Kun Rönssyn pistoolisankari kuolee, vihapuhe nousee uuteen aaltoon. ”Voisiko tää v***n ämmä kuolla?”, Rönssy huutaa mikrofoniin. ”Hävitäänkö me nyt jollekin ämmälle?”, joku kysyy. ”Ja ihan s****nan rumalle”, toveri vastaa.

Tämän jälkeen keskustelu siirtyy puhtaaseen misogyniaan.

”Ne on kuitenkin ämmiä, ottakaa nyt huomioon se. Mitä v***ua ne osaavat tehdä?”, lausuu yksi Rönssyn joukkuetovereista.

Lehtimäen Twitterissä keskustelu käy nopeasti kuumana. Enin osa vastaajista tuomitsee Rönssyn ja tämän tiimin käytöksen. Jopa Encen pelaajien hyvinvoinnista huolehtiva, tyynenä tyyppinä tunnettu psykoterapeutti Ville "WILLFEEL" Merinen polttaa päreensä. ”Nyt loppuu tää sikailu ja vähättely!”, Merinen tviittaa.

Tilanne ei kuitenkaan ole mitenkään harvinaislaatuinen, vaan valitettavan tavallinen. Siitä ei tee harvinaista edes se, että Rönssy kavereineen eivät ole lapsia tai pätemishaluisia teini-ikäisiä, vaan ihan aikuisia miehiä, jotka kohdentavat halventavaa kielenkäyttöään nimenomaan naisiin.

Tyypillistä on myös se, että Rönssy ei tuomitse kavereidensa käytöstä, vaan nauraa mukana, hiljaa misogynian hyväksyen. Tämä on juuri se toksisin elementti videopeliskenessä: roskapuhe hyväksytään osana pelikulttuuria, etenkin jos se ei kohdistu itseen.

Moni roskapuheeseen sortuva pelaaja puolustautuu sanomalla, että roskapuhetta on siedetty vuosikaudet, ja heti kun se kohdistuu naiseen, siitä tulee iso juttu. Roskapuhetta eittämättä kohdistetaan myös miehiin, mutta selvästi vähemmän kuin naisiin. Havu Gamingin striimaaja Joanna ”dajoanna” Stenman havainnollisti näppärällä graafilla, miten vihapuheen määrä korreloi sukupuolen kanssa.

Vaikka vihapuheen luvut olisivat sukupuolten välillä tasan, siinä menee se tärkein oivallus saman tien ohi niin korkealta, että hilse ei edes pölähdä: näin ei tarvitse olla.

Roskapuhetta ei tarvita mihinkään. Ei yhtään mihinkään. Siihen ei ole mikään mystinen pakko mennä mukaan.

Toisten mielestä sitä on pakko sietää ”osana pelikulttuuria”. Ei. Se ei ensinnäkään ole osa pelikulttuuria, ja toisekseen sitä ei ole mikään pakko sietää. Sitä ei kannata sietää.

Tällä hetkellä tilanne on niin vakava, että suuri osa naispelaajista ei uskalla pelata mikrofoni päällä ollenkaan. Vihapuheen määrä on yksinkertaisesti liian suuri. Sama pätee sisällöntuottamiseen: pätevien naispelaajien tekemät Twitch-lähetykset tyssäävät alkuunsa, kun törkyä kipataan jatkuvalla syötöllä niskaan.

Jokainen meistä voi tehdä oman pienen osansa vihapuheen ja misogynisen pelikulttuurin kitkemiseksi. Työkaluja tähän on paljon: voi pelatessa sanoa ääneen, että tiimitoverin käytös ei ole okei. Jos tätä ei uskalla kuitenkaan tehdä, voi myös ilmoittaa anonyymisti pelin sisäisillä työkaluilla, jos joku joukkuetovereista käyttäytyy asiattomasti.

Jos ei tee mitään, sitä hiljaa hyväksyy Rönssyn kaltaisten pelaajien käytöksen, ja tilanne vain pahenee entisestään.

Ei mennä siihen suuntaan, jooko?

Peliluola toivottaa kaikille pelaajille antoisaa pääsiäistä.

GG.