Aloitin WhatsAppin käytön ennen kuin se myytiin Facebookille. Luurina oli Nokia C6-01, joka toimi Symbian-käyttöjärjestelmällä. Tuttavapiirissäni älypuhelinkäyttäjät löysivät WhatsAppin nopeasti ja valtaosa viestittelystä siirtyi sinne – eipähän kulunut tekstaripakettia. Bonuksena oli myös ryhmäkeskustelut, jotka olivat suosittuja.

Tuolloin WhatsAppin ensimmäinen käyttövuosi oli ilmainen, minkä jälkeen käyttö maksaisi euron vuodessa. En tosin tiedä ketään, joka olisi tuon euron maksanut. Joutuiko joku oikeasti maksamaan WhatsAppista?

Vuosien aikana WhatsApp vakiinnutti paikkansa ja siitä tuli itselle – ja monelle muulle – pääviestikanava. Sitä se on minulle edelleen. Melko pian älypuhelimien yleistyttyä WhatsAppin löysivät myös vanhemmat ihmiset. Käyttäjäkunta laajeni.

Jotkut työasiat hoidan vanhanaikaisesti tekstiviestitse, jotta työt pysyisivät poissa WhatsApp-keskusteluista.

Mikrobitti testasi tammikuussa 2021 Signalin, WhatsAppin ja Telegramin. Lue vertailu tästä linkistä.

Kun Facebook osti WhatsAppin, monet käyttäjät rekisteröityivät kilpaileviin palveluihin. Sama kävi nyt, kun Facebook ilmoitti käyttöehtojen muutoksesta. Muun muassa Signal ja Telegram nousivat sovelluskauppojen suosituimpien listoille.

Siitä ei tosin ole tietoa, kuinka moni käyttäjä oikeasti siirtyi WhatsAppista kokonaan pois, ja alkoi käyttämään muuta pikaviestintä. Itsellänikin on Signal ja Telegram asennettuna, mutta enimmäkseen käytössä on WhatsApp. (Tässä kohtaa täytyy tietysti todeta, että Telegram-tilin olen tehnyt jo vuosia sitten.)

Monia hiertää WhatsAppin taustalla häärivä Facebook. On pakko myöntää, että minullekin se on se suurin ärsytys. Facebookia en enää käytä oikeastaan ollenkaan – tili vielä minulla kuitenkin on. Facebookin Messengerin käytön olen lopettanut.

Haluan vain lähetellä viestejä ja kuvia tai jakaa linkkejä muun muassa uutisiin. Olen parissa muutaman ihmisen ryhmäkeskustelussa. En halua pikaviestimeltäni muuta – vain perusasiat. Minun tarpeeni täyttävät lukuisat pikaviestimet.

Vaikka mieluusti haluaisin vaihtaa kaiken viestittelyn esimerkiksi Signaliin, on se haastavaa. WhatsAppilla kuitenkin on se paras valttikortti: käyttäjät. Se lopulta määrittää, mikä palvelu on ylitse muiden.

Sen takia WhatsApp pysyy minullakin käytössä – ainakin toistaiseksi.