Kesällä ja syksylläkin Kiina-uutiset ovat keskittyneet pitkälti Hongkongin mielenosoituksiin. Aiemmin muistettiin kantaa huolta myös uiguurivähemmistön kohtelusta, mutta asia näyttää monelta jo unohtuneen.

Suositun koodi- ja tekstieditorin Notepad++:n kehittäjä Don Ho ei ole unohtanut. Hän on antanut editorin uudelle 7.8.1-versiolle nimeksi “Free Uyghur”, The Verge kirjoittaa.

Nimeämistä hän perustelee blogissa, jossa kertoo uiguurien kohtelusta Kiinassa – esimerkiksi keskitysleireistä, joille vähemmistökansaa kootaan.

”Se, että olette nyt saaneet tietoa näistä tapahtumista, on jo itsessään aktiivista toimintaa. Mutta voitte myös levittää tietoa ja ehkä myös lisätä painetta Kiinan hallitusta kohtaan, jotta vaino ja rikokset uiguureja kohtaan loppuisivat”, Ho kirjoittaa.

Kiinassa ei tällaisia puheita hyvällä kuunnella. Tämän Don Ho sai tuta, kun Notepad++:n Github-sivun kommenttikenttään alkoi tulvia spämmiksi luonnehdittavia viestejä, monet niistä kiinaksi. Eikä tässä kaikki: editorin verkkosivut joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi. Täysillä ei ilmeisesti lyöty, koska Ho sanoo, että palveluntarjoajan suojaustekniikat kykenivät pommituksen torjumaan.

Don Ho ei ole ennenkään kavahtanut Kiinan ärsyttämistä. Yhden editorin aiemman version nimellä viitattiin vuoden 1989 Tiananmen-aukion mielenosoitukseen – eikä Kiinassa juuri tuota suurempaa tabua taida olla.