Virtuaali- ja sekatodellisuuden teknologiaa kehittävä suomalainen Varjo kävi toukokuussa yt-neuvottelut. Ne vaikuttivat viidennekseen yhtiön henkilöstöstä Suomessa: 24 ihmistä irtisanottiin ja kolme lomautettiin. Lisäksi Varjon USA:n toimistolta on irtisanottu yksi ihminen.

Varjosta kerrotaan, että yt-neuvottelut käytiin koronaviruksen aiheuttaman globaalin taloustilanteen muutoksen takia. Tilanne on heikentänyt Varjon asiakasyritysten investointikykyä etenkin autovalmistus-, koulutus- ja simulaatioaloilla.

”Kävimme neuvottelut tiiviissä vuoropuhelussa Varjon henkilöstön kanssa, ja käänsimme yhdessä kaikki mahdolliset kivet vaikutuksien minimoimiseksi”, toimitusjohtaja ja perustajaosakas Niko Eiden sanoo Tekniikka & taloudelle.

”Arviomme mukaan covid-19 heikentää asiakkaidemme investointikykyä melko pitkään, ja sen seuraukset koko maailmantaloudelle ovat vielä arvaamattomat.”

Yhtiö keräsi toissa vuonna 27 miljoonan euron rahoituksen. Yhteensä pääomasijoittajat ovat rahoittaneet yhtiötä 41 miljoonalla eurolla.

Varjo sai huhtikuussa myös 100 000 euroa Business Finlandin koronatukea.

”Koronan myötä kaikki kansainväliset tapahtumat lähitulevaisuudessa on peruttu. Se on johtanut tilanteeseen, jossa joudumme kehittämään uusia tapoja ja kanavia myynnin edistämiseksi, ja olemme tehneet nopealla aikataululla uutta tuotekehitystyötä virtuaalisen yhteistyön mahdollistamiseksi”, Eiden kertoi tuolloin.

Varjo käy parhaillaan uutta rahoituskierrosta. Tavoitteena on kerätä isompi rahoitus kuin edellisellä kerralla, yhtiö on aiemmin kertonut tavoitteekseen.

Varjo on tehnyt kehitystyötä muun muassa Airbusin, Volkswagenin ja Audin kanssa. Varjo lanseerasi viime syksynä uudet virtuaalitodellisuuslasit, joiden sanotaan olevan maailman edistyksellisimmät.

Yhtiö ei ole vielä kertonut viime vuoden talouslukujaan. Vuonna 2018 Varjo oli vielä tuotekehittelyvaiheessa.