Unicode-merkistöstandardista vastaava Unicode Consortium on päättänyt lykätä version 14.0 julkistusta kuudella kuukaudella maaliskuusta 2021 saman vuoden syyskuuhun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että myös uudet emojit myöhästyvät.

Asiasta tiedotti Unicode Consortiumin blogi, joka vetosi lykkäyksen syynä ”vallitseviin olosuhteisiin”, mikä kaikella todennäköisyydellä tarkoittaa koronavirusta ja siitä johtuvaa poikkeustilaa. Unicode Consortiumin työstä suuri osa tapahtuu vapaaehtoisvoimin, minkä vuoksi järjestön johtaja Mark Davis piti erityisen hankalana, että poikkeusoloissa edellytettäisiin samaa työtahtia kuin normaalitilanteessa.

Koska uusien merkkien päivittäminen käyttöjärjestelmiin kestää yleensä joitakin kuukausia, syyskuun 2021 Unicode-lisäykset saattavat viivästyä käytännössä vuoden 2022 puolelle. Niinpä ensi vuonna – eli 2021 – uusia emojeja ei välttämättä ilmesty älypuhelimiin ja tietokoneisiin lainkaan.

Laitevalmistajat eivät voi myöskään kiertää tätä viivästystä oma-aloitteisesti. Koska viesteissä käytettävien merkkien täytyy näkyä samalla tavalla eri alustoilla, on yhteinen standardi välttämätön.

Samalla kun Unicode Consortium ilmoitti Unicode 14.0:n myöhästymisestä, se lykkäsi määräpäivää uusien emojien ehdottamiselle. Aikaa ehdotuksille on 1. syyskuuta 2020 asti 15. kesäkuuta sijasta.

Tämän vuoden uudet emojit julkaistiin Unicode 13.0:n mukana 10. maaliskuuta, mutta useimmissa järjestelmissä ne eivät ole vielä käytössä.