Suuri osa Espoon koronajäljityspuheluista tallennettiin laittomasti lokakuusta tammikuuhun, kirjoittaa Yle. Puheluita tallensi laittomasti Luona Oy, jolta Espoon kaupunki osti kyseisenä aikana lähes puolet tekemistään koronajäljityspuheluista.

Jäljityspuheluissa koronalle altistuneet ihmiset kertoivat jäljittäjille mahdollisimman tarkkaan liikkeensä edellisen kahden päivän ajalta, paljastaen näin ollen arkaluontoista ja henkilökohtaista tietoa. Sairastuneille ei kerrottu, että puhelut tallennetaan.

Ylen mukaan puheluissa on tullut ilmi esimerkiksi salasuhteita, huumekauppaa, laitonta liiketoimintaa, uskonnollisia yhteisöjä sekä laitonta oleskelua Suomessa.

Puheluiden nauhoittaminen lopetettiin 21. tammikuuta, kun Luonan koronajäljittäjät olivat ottaneet yhteyttä esihenkilöihinsä ja kyseenalaistaneet nauhoittamisen. Yrityksen soittamiseen käyttämä Benedesk-ohjelma kuitenkin mahdollisti nauhoittamisen ja tallenteiden kuuntelun vielä kiellon jälkeenkin.

Ylen haastattelemaa sairaanhoitajaa huolestuttaa, mihin tallenteet on säilötty.

”Pelkään, että voi tapahtua sama asia kuin Vastaamon tietovuodossa eli niillä voi alkaa kiristää ihmisiä.”

Asiakaspalvelijoiden lisäksi näiden esihenkilöt ovat päässeet käsiksi tallenteisiin. Luonan koronajäljittäjät ovat soittaneet yhteensä yli 16 000 puhelua. Luona on merkittävä puhelinpalveluiden tuottaja koronatoimissa. Pelkästään tammikuussa yhtiön työntekijät soittivat yhteensä 100 000 koronaan liittyvää puhelua.

Luona Oy on myöntänyt laittoman tallennuksen ja sanonut epäonnistuneensa työntekijöiden ohjeistamisessa. Yhtiö on luvannut tuhota yhä tallessa olevat nauhoitteet, mikäli niiden säilömiselle ei ole perustetta. Koronajäljittäjiltä on nyt poistettu mahdollisuus tallentaa puheluita.

Espoon kaupungin perusturvajohtaja Sanna Svahn pitää tapausta vakavana rikkeenä, joka rikkoo tietosuojasäädöksiä.