Viimeistään pandemia on nostanut datakeskusten väen heidän ansaitsemaansa arvoon. Konesalien it-osaajia pidetään samankaltaisessa asemassa kuin terveydenhoidon ammattilaisia tai elintarvikkeiden jakelun työntekijöitä. Kaikki turvaavat yhteiskunnan kriittisten toimintojen sujumisen.

Yritysten pilvipalvelut ja kansalaisten verkkoyhteydet ovat toimineet koronan paineissa mallikkaalla tavalla. Datakeskusten kapasiteetti on riittänyt kulutushuipuissakin hyvin.

Sen sijaan uusien datakeskusten urakoissa tilanne on heikompi. Viime viikkoina muiden muassa Facebook, Google ja Apple ovat kertoneet pulan komponenteista hidastavan uusien konesalien rakennushankkeita Yhdysvalloissa ja Euroopassa, Networkworld kirjoittaa.

Häiriöillä yllättävä syy

Ongelmat eivät johdu itse rakennustöiden katkoksista eikä syynä ole edes it-laitteiden niukkuus. Tutkimusyhtiö IDC:n datakeskusten ja pilven tutkimuksesta vastaava Rick Villars sanoo hommien tökkivän palvelinkeskusten muiden tärkeiden komponenttien, kuten valokuitujen, akkujen ja palvelinräkkien heikon saatavuuden takia.

"Haastattelemamme henkilöt eivät ole puhuneet asiasta julkisesti, mutta kaikki syyttävät jakeluketjuja. Jakelu ei toimi, koska komponenttien raaka-aineista on pulaa kaikkialla. Tämä on tärkeä seikka, vaikka se ei ole ainakaan vielä sulkenut yhtään konesalityömaata", Villars kertoo.

Tänä vuonna rakenteilla olevista datakeskuksista suurin osa kuuluu joko hyperskaalan palvelutarjoajille eli AWS:lle, Microsoftille ja muille vastaaville pilviyhtiöille tai palvelinkeskustilaa useille vuokralaisille (colocation) tarjoaville Equinixille, Digital Reality Trustille ja niin edelleen. Yritysten omat datakeskukset ovat selkeästi vähemmistössä.

Käynnissä konesalien kulta-ajat

IDC:n Villars korostaa sitä, että datakeskusten investointeja ei suinkaan tehdä hetken mielijohteesta. Nämä satsaukset nielevät miljardeja dollareita ja siksi suurin osa nykyisin rakenteilla olevista datakeskushankkeista on ollut käynnissä jo 6-18 kuukauden ajan.

"Vaikka juuri nyt uusia peruskiven muurauksia harkitaan entistäkin tarkemmin, ei syytä huoleen ole. Datakeskusten kapasiteetti riittää hyvin lähiajoiksi, joten laskentavoiman riittävyys nousee esille vasta vuosien 2021-22 aikana", Villars sanoo.

Kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana pilveä ja kimppasaleja varten on rakennettu enemmän datakeskuksia kuin koko historian aikana.

"Vuodesta 2020 piti joka tapauksessa tulla konesalirakentamisen boomin vuosi, joten pulaa tilasta ja laajakaistayhteyksistä ei ole näkyvissä. Jos parin seuraavan vuoden aikana ei rakenneta yhtään uutta konesalia, sitten tilanne tietenkin voi muuttua", IDC:n mies aprikoi.

Sitä paitsi Rick Villars korostaa sitä, että uudet laitteet ovat kovin paljon tehokkaampia kuin menneen sukupolven värkit. Huippulaitteilla datakeskusten operaattorit saavat moninkertaiset tehot irti samoista neliömetreistä.

"Uusissa datakeskuksissa samaan tilaan voidaan sovittaa kolme-neljä kertaa enemmän laskentavoimaa kuin vaikkapa viisi vuotta vanhaan laitokseen. Tehokkaammat laitteet takaavat enemmän pelivaraa ruuhkahuipuissa", hän sanoo.

Japani on pilven outo lintu

Nousevan auringon maan it-teollisuus elää ja voi hyvin ja Japani onkin teknoalan kolmanneksi suurin toimija Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen. Silti Japani ei ole synnyttänyt yhtään todella suurta pilviyritystä vaikkapa AWS:n tai Alibaban malliin.

Ei siis mikään ihme, että varsinkin yhdysvaltalaisyhtiöt silmäilevät halukkaasti Japanin markkinoita houkuttelevana kasvualueena. Huhtikuussa amerikkalainen Equinix kertoi miljardin dollarin yhteisyrityksestä, jonka se on perustanut singaporelaisen rahoitusjätti GIC:n kanssa. Kumppanusten tavoitteena on rakentaa kolme palvelinkeskusta Tokioon ja Osakaan maailman suurimpia hyperskaalan pilvialustoja varten.

Equinix ei ole paljastanut muita kumppaneitaan tai suunnitelmiaan, mutta se tiedetään, että kaikki neljä pilvigorillaa eli AWS, Microsoft, Google ja IBM käyttävät Equinixin laskentakapasiteettia omissa ruuhkahuipuissaan.

Equinixin kova kilpailija Digital Realty Trust on sekin asialla Japanissa omissa Tokion ja Osakan uusien colocation-keskusten hankkeissaan. Digital Realityn kumppanina on japanilainen monialajätti Mitsubishi.