Covid-19 -viruksen ja sen vastatoimien aiheuttamassa maailman talouden syöksykierteessä it-alan uusien työpaikkojen määrä on pudonnut 21,7 prosenttia maaliskuun alun tilanteesta laskettuna. Muitakin melkein yhtä isoja kärsijöitä toki on, kuten suunnittelualalla eli insinöörien töissä, lakifirmoissa, ravintola-alalla ja teollisuudessa.

It-töiden jälkeen eniten uudet työpaikat ovat vähentyneet maaliskuun aikana henkilöstöhallinnossa (-20 prosenttia) ja suunnittelualalla (- 17,5 %), Lontoossa päämajaansa pitävän it-töitä etsivän hakukoneyhtiö Adzunan tilastoista ilmenee.

Pelkästään Isossa-Britanniassa uudet työpaikkailmoitukset ovat kaikilla aloilla vähentyneet kahdessa viikossa 17 prosenttia. Eniten romahdus on tuntunut ravintola- ja hotellialalla, teollisuudessa ja kaupan alalla. Britannian it-sektorilla työpaikat vähentyivät 13,4 prosenttia, sikäläinen uutissaitti ITPro kertoo.

Koko maailman talous pahasti köysissä

Adzunan toinen perustaja Doug Monro sanoo, että epävarmuus tulevasta ja poikkeustilanteessa eri maissa käyttöön otetut liikkumisrajoitukset ovat yhdessä olleet myrkkyä uusien ihmisten työllistämiselle.

"Parissa viikossa useimpien toimialojen työllisyys on romahtanut hälyttävällä tavalla. Toki on aloja, kuten terveydenhoidossa ja tavaroiden jakelussa, joilla töitä on enemmän kuin tekijöitä", Monro huomauttaa.

It-alalla jo pitkään kerrassaan auvoisana jatkunut työmarkkina on heittänyt häränpyllyä. Vielä vuoden 2018 ensi neljänneksellä it-alan uusien työpaikkojen määrä kasvoi lähes 30 prosentin tahdilla. Samaan aikaan myös työpaikkoja haettiin tosi vilkkaasti: hakemusten määrä kasvoi 37,7 prosenttia.

Tuolloin maailmalla ennustettiin, että tähän vuoteen mennessä tekoälyn kaltaiset uudet teknologiat luovat jopa 2,3 miljoonaa uutta työpaikkaa. Samaan syssyyn tosin ounasteltiin myös 1,8 miljoonan työpaikan katoamista digitalisaation aallossa.

Edessä ankara sopeutuminen

Koronavirus on kertaheitolla pyyhkäissyt edellä kuvatut muistot ihmisten mielistä. Useimpien alojen yritykset ovat turvautuneet etätoihin ja kaikilla aloilla säästetään kustannuksissa. Sopeutuminen tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että uutta työvoimaa ei ainakaan uskalleta palkata.

Adzunan toimialueen maista esimerkiksi koronaan liittyvistä kuolemantapauksista raskaimmin kärsinyt Italia on työmarkkinoillakin kokonaan kiinni. Reilun viikon aikana it-alan työpaikkailmoitukset ovat saapasmaassa vähentyneet 40 prosenttia.

Itävallassa, Uudessa-Seelannissa, Brasiliassa ja Australiassa it-alan palkkaus on hiljentynyt lähes samaan tahtiin.

"Kukaan ei tiedä, millaisia pitkän ajan vaikutuksia koronaviruksesta vielä koituu talouselämälle ja työmarkkinoille. Voimme vain toivoa, että työnantajat tukevat henkilöstöä joustavilla työmahdollisuuksilla ja kykenevät maksamaan heidän palkkansa", Doug Monro pohtii tässä kaikille vaikeassa tilanteessa.