Pc-laitteiden sekä sylimikrojen, tablettien, matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden maailmanlaajuiset toimitukset laskevat tänä vuonna 13,6 prosenttia. Yksiköissä mitattuna tämä jää 1,9 miljardiin laitteeseen, kun viime vuonna erilaisia it-laitteita toimitettiin 2,2 miljardia kappaletta, tutkimustalo Gartner ynnäilee tuoreimmassa arviossaan.

"Tulokset näyttävät synkiltä, mutta paljon heikomminkin olisi koronaviruksen takia voinut mennä", Gartnerin tutkimusjohtaja Ranjit Atwal muotoilee.

Etäkäyttö pelasti pahimmalta

Tähänastisia laitemarkkinoita on pelastanut paljon se, että yritykset ja julkisen sektorin toimijat kuten koulut hankkivat kilpaa it-laitteita maaliskuussa. Tuolloin bisneksiä ja eri tason oppilaitoksia suljettiin urakalla eri maiden hallitusten antamien liikkumisrajoitusten vuoksi, Tech Republic kirjoittaa.

"Vuoden alussa kukaan ei osannut arvata, että koronaviruksen aiheuttama pandemia ajaa toimistoväen etätöihin ja sulkee 90 prosenttia maailman kouluista. Toisaalta tämä äkillinen ja valtava siirtymä on pelastanut esimerkiksi pc-markkinat täystuholta", Atwal sanoo ja ennustaa pc-laitteiden toimitusten putoavan koko vuonna 10,5 prosenttia.

"Pöytäkoneiden kysyntä vähenee pitkän ajan trendillä. Laskusuhdanne johtuu myös siitä, että yritykset viilaavat joustavampia liiketoimintojen jatkuvuuden strategioita sylimikrojen ja muiden kannettavien varaan."

Taantuma synkistää kaikkien tunnelmia

Talouskasvun tyrehtyminen vaikuttaa muutenkin teknoalan näkymiin kuin pelkkien toimitusmäärien kautta. Jo aiemmin tässä kuussa Gartner arveli laajemmassa katsauksessaan, että yritysten maailmanlaajuiset it-investoinnit putoavat tänä vuonna 3,4 biljoonaan dollariin vuoden takaisesta 3,9 biljoonasta dollarista.

ZDnetin mukaan näissä isomman kuvan laskelmissa on huomioitu it-laitetoimitusten lisäksi investoinnit datakeskuksiin, pilvipalveluihin ja yritysohjelmistoihin.

Taloustaantuman vuoksi yksityishenkilöt eivät suinkaan ryntää uusimaan matkapuhelimiaan. Kännyköiden toimitukset tippuvat tänä vuonna 14,6 prosenttia ja älypuhelinten hieman hitaammin eli 13,7 prosentin tahdilla. Kaikkiaan kännyköitä toimitetaan kauppoihin 1,3 miljardia yksikköä.

"Poikkeusolojen takia kännyköitä käytetään enemmän yhteydenpidossa työkavereihin, ystäviin ja sukulaisiin. Tulevaisuuden näkymien heikentymisen takia matkapuhelimia ei kuitenkaan vaihdeta yhtä usein kuin ennen", Gartnerin Atwal sanoo.

Hänen mukaansa kuluttajien matkapuhelinten elinkaari on pidentynyt vuoden 2018 keskimäärin 2,5 vuodesta tämän vuoden 2,7 vuoteen.

5g-markkinoilla jyrää vain yksi maa

Aikaisemmin Gartner oli povannut kohtuuhintaisten uuden sukupolven 5g-päätelaitteiden toimivan kännykkämarkkinoiden katalysaattorina. Nyt näin ei käykään, sillä 5g-kännyköiden toimitukset yltävät vain 11 prosenttiin matkapuhelinten kokonaistoimituksista.

"Laitetoimittajien monet lippulaivamallit tulevat myöhässä markkinoille. Kysyntää vähentää myös 5g-verkkojen pienehköt peittoalueet sekä liittymäsopimusten hinnat", Gartnerin johtaja Annette Zimmermann selvittää viidennen sukupolven matkapuhelumarkkinoiden tilannetta.

Hänen mukaansa Kiina on omien suurten 5g-infran investointiensa ansiosta maailman ainoa maa, jossa 5g-kännykät tulevat leviämään kaiken kansan keskuuteen vauhdikkaasti.