Verkkorikolliset ovat huijanneet tai yrittäneet huijata ihmisiä koronaviruksella maailman jokaisessa maassa, paljastaa Microsoftin tuore selvitys.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kalastelusähköposti houkuttelee lukijaansa koronavirukseen liittyvällä ”tärkeällä tiedotteella”. Jos lukija ei huomaa vedätystä ja erehtyy klikkaamaan liitetiedostoa tai linkkiä, haittaohjelma saastuttaa hänen koneensa.

Microsoftin mukaan erityisesti Trickbot- ja Emotet-haittaohjelmia on levitetty tällä tavoin paljon.

Kokonaisuutena kyberhyökkäysten määrä ei ole kuitenkaan kasvanut. Kyse on siitä, että rikolliset käyttävät olemassa olevia resurssejaan ja haittaohjelmiaan, mutta optimoivat hyökkäyksen ulkomuotoa ajankohtaisen teeman mukaan.

Koronavirukseen liittyvien huijausviestien määrä ei myöskään ole suuri verrattuna kaikkiin viesteihin. Vaikka Microsoftin tutkijoiden haaviin onkin jäänyt 60 000 koronahuijausta päivässä, tämä tarkoittaa vain kahta prosenttia kaikista heidän löytämistään kyberhyökkäyksistä.

Microsoftin selvityksestä uutisoiva Business Insider kertoo, että korona-aiheiset huijaukset ovat yleisimpiä niissä maissa, joissa kriisi on akuutein.