Yli puolet eli 55 prosenttia teknoyhtiöiden toimitusjohtajista ei ollut ollenkaan valmistautunut pandemian aiheuttamaan talouskriisiin, tutkimustalo Gartner sanoo. Keskiviikkona julkistetun tutkimuksen mukaan 43 prosenttia teknoyhtiöiden CEO:ista oli kyllä huolissaan taantuman leikkaamasta liikevaihdosta, mutta silti moni epäröi ryhtymistä tarpeeksi nopeisiin korjausliikkeisiin.

Covid-19 -kriisin aiheuttamista häiriöistä ja niihin reagoinnin hitaudesta maksetaan nyt yrityksissä kallista laskua. Pandemia on ravistellut jakeluketjuja, pakottanut sulkemaan toimipisteitä ja sanalla sanoen aiheuttanut paniikkia yrityksissä. Tulevaisuudenuskon menetys tuntuu irtisanomisina, lomautuksina ja rekrytointikieltoina, Tech Republic kirjoittaa.

Gartnerin tutkimusjohtaja Patrick Stakenasin mielestä it-alan uramahdollisuudet ovat tyssänneet kuin seinään.

"Rahankäytön jäädyttäminen ei edes riitä, vaan firmoissa keskitytään nyt leikkaamaan kuluja ja etsimään säästöjä. Teknoalalla suurin ongelma johtuu siitä, että suuri osa ennakkoon arvioiduista tulovirroista on katkennut", hän sanoo.

Pandemia iski kavalasti ja lujaa

Stakenas myöntää sen, että koronaviruksen aiheuttama pandemia iski nopeammin kuin kukaan olisi osannut odottaa. Vaikutukset ovat olleet paljon rajummat kuin vaikkapa vuosina 2008-09 alkaneessa finanssikriisissä.

"Lähinnä rahoitusalalta alkanut kriisi aiheutti kylläkin selkeän talouslaman. Mutta nykyisen kaltaista kriisiä emme ole koskaan ennen nähneet. Tämä nykyinen on levinnyt tosi nopeasti kautta maailman", Stakenas sanoo.

Hänen mukaansa maailman yritykset kaikilla toimialoilla ovat samassa jamassa: työvoima virtualisoitu etätöihin eikä rahaa tule sisään.

Kriisivalmiudesta puhuttaessa Stakenas huomauttaa, että useimmat teknoalan organisaatiot tekevät hätäsuunnitelmia vain lähitulevaisuutta varten. Katsellaan tilanteita vain 4-6 kuukaudeksi eteenpäin.

"Ja koska kukaan ei osannut odottaa nykyisen kaltaista pandemiaa, kaikki ovat tulleet yllätetyiksi täysin valmistautumattomina", hän sanoo.

Hän vertaa nykytilannetta 1930-luvun suureen lamaan ja löytää yhtäläisyyksiä.

"Ne yritykset, joilla oli suuren laman iskiessä selkeä hätäsuunnitelma ja tarpeeksi käteistä, kykenivät elpymään puolentoista vuoden aikana. Samalla tavalla käteisvarat ja valmiussuunnitelmat avittavat yrityksiä selättämään tämän kriisin."

CEO, vahdi kassavirtaa

Gartnerin selvityksen mukaan suurin osa it-yritysten toimitusjohtajista seuraa säännöllisesti liikevaihdon kasvua ja kannattavuuden kehitystä, mutta aika harva tarkkailee kassavirran päivittäisiä muutoksia. Kassan ja tulojen nopeat heittelyt johtavat varsinkin taantuman oloissa suuriin ongelmiin, tutkijat sanovat.

Stakenas kehottaa yritysjohtajia valmistautumaan kriittisten päätösten tekemiseen tilanteissa, joissa tulojen virta tyrehtyy. Silloin on kyse yrityksen hengissä pysymisessä.

"Mitä lyhyemmäksi ajaksi käteistä riittää, sitä nopeampia ja rajumpia päätöksiä johtajien tietenkin pitää tehdä. Johdon kannattaa nyt todella keskittyä rahojen riittävyyteen, jotta päätöksille jää enemmän aikaa ja tilaa", Stakenas huomauttaa.

Hän sanoo, että tulevaan on tietenkin hyvä varautua, mutta yritystä pitää silti johtaa niillä palikoilla, jotka tällä hetkellä ovat käsissä.

"Juuri nyt henkilöstö on etätöissä ja sisään tulee dramaattisesti vähemmän rahaa kuin ennen koronaa. Eikä ole mitään aihetta olettaa, että tilanne korjautuu ihan lähikuukausien aikana", Gartnerin mies maalaa tummaa kuvaa tulevasta.