Viranomaiset haluavat seurata älypuhelimista saatavia paikkatietoja tiiviisti koronaviruksen vuoksi. Tämä trendi vaikuttaa leviävän maailmalla nopeasti.

Israelissa valtio on alkanut seurata ihmisten puhelimia koronatartuntojen ehkäisemiseksi ja tartuntaketjujen selvittämiseksi, kertoi Tivi-lehti. The Vergen mukaan Britanniassa ollaan paraikaa rakentamassa vastaavaa käytäntöä teleoperaattorien tietojen perusteella.

Israelissa seuranta ei myöskään jää millään muotoa teorian asteelle. Maan terveysministeriö on nimittäin lähettänyt tekstiviestitse satoja paikkatietojen perusteella annettuja karanteenimääräyksiä.

Yle puolestaan uutisoi aiemmin, että myös Etelä-Korea on harjoittanut samanlaista yksilötason paikannusta.

Saksassa, Itävallassa ja Italiassa ihmisten liikkumista on Ylen mukaan seurattu tilastotasolla teleoperaattoreilta saadun datan perusteella. Tietoja aiotaan käyttää hyödyksi muun muassa sen arvioinnissa, noudattavatko kansalaiset liikkumisrajoituksia vai eivät.

Vaikka henkilöitä ei ole viranomaisten mukaan yksilöity, tämä toiminta on herättänyt Saksassa ja Itävallassa kritiikkiä yksityisyyden suojan vuoksi.

Yhdysvallat on ottamassa askelia samaan suuntaan. Washington Post kirjoitti keskiviikkona, että liittovaltion hallitus on alkanut lobata Googlea ja muita tietotekniikkajättejä, jotta nämä avaisivat viranomaisille pääsyn puhelinten paikkatietoihin.

Uutisen mukaan data kerättäisiin myös Yhdysvalloissa vain anonyyminä tilastona, jota käytettäisiin viruksen leviämisen mallintamiseen. Washington Postin mukaan useat lähteet painottavat, että kyseessä ei olisi uusi viranomaisten hallinnoima henkilötietokanta.

Google on vahvistanut tiedon keskusteluista. Facebook puolestaan myöntää jo luovuttaneensa joitakin tilastotietoja tutkimuskäyttöön, joskaan The Vergen mukaan ei viranomaisille.

Kuten The Vergen kirjoittaja huomauttaa, ei ole täysin selvää, voidaanko viralliseen lupaukseen anonymiteetistä luottaa.