Brittiläisen sijoitussaitti LearnBondsin mukaan 68 prosenttia suurista julkisista ja yksityisistä organisaatioista aikoo lisätä kyberturvan it-investointeja koronaviruksen tiimoilta.

Kyberturvan satsaukset ovat kasvaneet reipasta tahtia jo muutaman vuoden ajan. Vuonna 2017 yritykset käyttivät kyberturvan ratkaisuihin 34 miljardia dollaria. Ennen pandemiaa näiden satsausten arveltiin kasvavan 42 miljardiin dollariin tänä vuonna. Nyt LearnBondsin asiantuntijat sanovat, että pandemia ja sen myötä lisääntyneet kyberhyökkäykset, etätöistä puhumattakaan, ovat saaneet organisaatiot havahtumaan tietoturvan uhkiin uudella tavalla.

"Uudet ja kovin paljon muuttuneet olosuhteet ovat avanneet kyberrikollisille valtavasti lisää tilaa hyödyntää kriisin jälkeistä maailmaa", LearnBonds kirjoittaa.

Uutissaitin mukaan pilvi, automaatio ja tekoäly nousevat it-investointien muiksi kärkikohteiksi tänä vuonna. Organisaatioista 55 prosenttia lisää automaatioratkaisuja ja 53 prosenttia satsaa älykkääseen analytiikkaan. Melkein puolet panostaa pilvipalveluihin, ja näissä nimen omaan monipilven ratkaisuihin ja hybridimalleihin.

Tekoälyn takana sanoo seisovansa 46 prosenttia suurten organisaatioiden johtajista. Siitä huolimatta yli viidennes vähentää tekoälyn investointeja tänä vuonna.

Tietoturva haukkaa rahaa muualta

Investoinnit eräille alueille merkitsevät usein it-satsausten vähentymistä tai polkemista paikoillaan jossakin toisaalla, ja niin käy nytkin. LearnBondsin kyselyssä tällainen kohtalo on varattu iot- ja 5g-teknologioille sekä reunalaskennan hankkeille.

Vaikka varsinkin teleoperaattorit ovat satsanneet paljon yritysviestinnän tehostamiseen nykyisissä poikkeusoloissa, jää näille uusille teknologioille entistä vähemmän rahaa, koska kaiken kokoiset organisaatiot panostavat kyberturvan ratkaisuihin, ITPro kirjoittaa.

Esneiden internet, uuden sukupolven 5g-verkot ja reunalaskenta eivät ole ainoita häviäjiä. Vaikka edellä sanottiin, että lähes puolet suurten yritysten johtajista tunnustaa tekoälyn edut, on tekoälyn ratkaisuilla väistämättä edessä suuri pudotus tämän vuoden it-investoinneissa.

Suuryhtiöistä 23 prosenttia aikoo leikata tekoälyn panostuksiaan tänä vuonna. Ilmeisesti muissa tutkimuksissa selvinnyt totuus pitää tässäkin paikkansa: yritysjohtajat sanovat kyselyissä luottavansa tekoälyyn enemmän kuin mitä he oikeasti tekevät.