Koronakriisin keskellä useat maat ja yhtiöt yrittävät löytää parasta tapaa jäljittää koronatartuntaketjuja, jotta covid-19-taudin leviäminen saataisiin tyrehdytettyä, jopa tukahdutettua.

Suurin osa Euroopan maista, Suomi mukaan lukien, on kallistumassa yksityisyyden kannalta turvalliseen sovellukseen.

Sovellus havaitsisi lähelle tulevissa matkapuhelimissa samaisen sovelluksen bluetooth-yhteyden avulla, ja pitää näistä kättelyistä kirjaa. Jos kännykän kantaja sairastuu koronavirukseen, lokikirjan avulla saadaan selvitettyä ne ihmiset, joiden kanssa sairastunut on ollut tekemisissä, sekä keneltä sairaus on mahdollisesti ylipäätään poimittu.

Reuters kertoo, että Saksa ja Ranska haluaisivat säilyttää tätä dataa keskuspalvelimella yksittäisten matkapuhelinten sijasta.

Tästä on syntynyt melkoinen kädenvääntö Applen ja Googlen kanssa. Yhtiöiden kanta on, että datan kerääminen keskitetysti toimisi porttina laajempaan valtion ylläpitämään seurantaan. Tämän vuoksi ne ovat tukemassa hajautettua lokia, eli kättelytiedot tallentuisivat ainoastaan kansalaisten matkapuhelimille, ja kieltäytyvät jyrkästi tukemasta ratkaisuja, jossa seurantadata kerättäisiin keskuspalvelimelle.

”Nämä yksityisyyden periaatteet eivät tule muuttumaan. Ne ovat yksityisyydensuojan vähimmäistason perustavanlaatuisia periaatteita, joita tarvitaan, jotta tämä voi onnistua”, sanoo Applen yksityisyysjohtaja Gary Davis.

Googlen suunnittelupomo Dave Burken mielestä hajautettu seurantatapa on paras yksityisyyttä suojaava ratkaisu.

Applen ja Googlen jyrkkä kanta on saanut Ranskan ja Saksan hermostumaan.

”Euroopan valtiot ovat täysin Googlen ja Applen panttivankeja”, Reutersille asiaa kommentoinut ranskalainen virkamies sanoi. Hänen mielestään Euroopan olisi aika lopettaa Yhdysvaltojen tahtoon taipuminen.

”[Saksan] hallituksella on suuri luottamus [PEPP-PT-järjestelmää kehittävän] Fraunhofer-tutkimusryhmän kehittämään järjestelmään. Hajautetun järjestelmän tapauksessa olisi luotettava Appleen ja Googleen”, kommentoi Saksan hallituksen edustaja Ulrike Demmer.

Tämä siis hetkeä ennen kuin Saksa muutti kantaansa täysin.

”Sarja PEPP-PT-ryhmän viestintään liittyviä virheitä teki vakavaa vahinkoa, ja lopulta tähän päätökseen tultiin”, kommentoi Fraunhoferin johtaja Thomas Wiegand, kun PEPP-PT sai tehtävästään potkut.

Reutersin mukaan Saksan liittovaltioministeri Helge Braun sekä terveysministeri Jens Spahn ovat kertoneet, että Saksa tulee käyttämään hajautettua ratkaisua koronatartuntaketjujen seuraamisessa.