Vaasan keskussairaalassa alkaa toukokuussa pilottihanke, jossa testataan koronan tartuntaketjujen jäljittämisessä käytettävää teknologiaa.

Sovelluksen toimittajia ovat ict-yhtiö 2M-IT sekä sovelluksen valtakunnallista selvitystyötä tehneet ohjelmistoyhtiöt Reaktor ja Futurice. Mukana on myös tietoturvayhtiö Fraktal.

Kauppalehti kertoi viime viikolla, että kehitystyötä tehneet Futurice ja Reaktor odottavat valtion tilausta sovelluksesta. Reaktorin Suomen-toimitusjohtaja Sampo Pasanen vahvisti, että kehitystyö on jo hyvin pitkällä.

Myös Sitran mukaan testattava sovellus on tarvittaessa räätälöitävissä ja laajennettavissa valtakunnalliseen käyttöön.

Pilotissa osa Vaasan keskussairaalan henkilökunnasta kokeilee järjestelmän toimivuutta ja siinä käytettävää bluetooth-teknologiaa. Oikeita potilastietoja ei kokeilussa järjestelmään syötetä.

Ketju-sovelluksella koronavirukselle altistuneet voidaan tunnistaa digitaalisesti. Sovellus ei kuitenkaan korvaa terveysviranomaisten tekemää jäljitystä ja testausta, vaan tukee ja tehostaa sitä.

Sitra on mukana rahoittamassa pilotointia. Kehittämisen käynnistäjänä ja yhteistyöverkoston kokoajana toimi alkuvaiheessa Business Finland.

Sovelluksen kehittämisessä ja pilotissa halutaan Sitran mukaan varmistaa, että henkilöön liittyviä tietoja kerätään ja käytetään yksityisyyttä kunnioittaen, tietoturvallisesti ja ihmisten suostumuksella.

“Selvitystyötämme on ohjannut kaksi perusperiaatetta: se, että ratkaisu täyttää tiukat vaatimukset tietoturvan ja yksityisyyden osalta ja se, että palvelu on aidosti toteutettavissa Suomessa”, sanoo Futuricen liiketoimintajohtaja Paavo Punkari.

Sitran mukaan vastaavanlaista pilottihanketta ei ole toteutettu aiemmin missään Euroopassa.