Koronatartuntojen määrä kehittyy Suomessa ja etenkin HUS-alueella tällä hetkellä aivan väärään suuntaan. Turvaetäisyydet ja hyvä käsihygienia ovat edelleen avainasemassa pandemiaa vastaan taisteltaessa.

Yksi tärkeä apuväline on myös oikeanlainen tieto, etenkin tieto siitä, onko oleillut viruksenkantajan lähettyvillä ja näin ollen altistunut tartunnalle. Tässä apuna on ollut syksystä lähtien Koronavilkku-sovellus.

MTV kirjoittaa, että sovelluksen toimintaan on tulossa päivityksessä merkittävä muutos. Tulevissa versioissa Koronavilkku laskee kertyviä altistusaikoja silloin, kun yksi tai useampi lähellä ollut on paljastunut viruksen kantajaksi.

”Tällä hetkellä Koronavilkku mittaa altistumista yksittäisten ihmisten tapaamisessa, jossa mitataan aikaa ja etäisyyttä. Toiseen versioon on keväällä tulossa se, kuinka paljon päivän aikana oma käyttäytyminen on lisännyt riskiä esimerkiksi ravintolakäynnillä, eli tilanteissa, jossa on paljon ihmisiä. Altistumisriskiä mitataan silloin päivän aikana kertyneiden altistumisminuuttien mukaan”, Koronavilkun kehittäneen Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä kertoo MTV:lle.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoo, että Koronavilkkua käyttää jo lähes puolet suomalaisista. Latauskertoja on 2 350 000 ja sovelluksen kautta on ilmoitettu jo lähes 12 000 tartunnasta.

Huawei ilmoitti tällä viikolla, että Koronavilkku on nyt saatavilla sen AppGalleryssa Huawei Mobile Services -puhelimiin. Huawei-puhelinten käyttäjät ovat olleet muita heikommassa asemassa, kun uusiin puhelimiin ei ole päässyt asentamaan sovelluksia Googlen Play Storesta.