Brasilian valtion virallisen koronavirusseurantasovelluksen tietokannasta katosi yhtäkkiä dataa kuukausien ajalta, Business Insider kertoo.

Maan terveysministeriön sivuilla esillä ollut koronaviruspaneeli poistettiin palvelusta perjantaina 5.6. Lauantaina 6.6 paneeli palautui, mutta se tarjosi enää vain murto-osan aiemmin tarjolla olleista tiedoista. Ennen muutosta terveysministeriön sivuilla oli esillä osavaltio- ja kuntakohtaista dataa koronavirustartunnoista ja covid-19-kuolemista. Yhtäkkisen uudistuksen jälkeen esillä oli enää osavaltiokohtaisia lukemia viimeisen vuorokauden ajalta.

Presidentti Jair Bolsonaro otti asiaan kantaa omalla Facebook-sivullaan. Hänen mukaansa uudistettu versio antaa tarkemman kuvan kokonaistilanteesta.

Korkean tason selitystä ei maassa niellä purematta. Esimerkiksi maan korkeimman oikeuden tuomari Gilmar Mendez on kritisoinut tekoa, ja todennut tilastomanipuloinnin kuuluvan totalitaaristen hallintojen temppuvalikoimiin. Bolsonaron huhtikuussa erottama entinen terveysministeri Luiz Henrique Mandetta pitää myös muutosta liikkeenä huonompaan suuntaan.

Maan kuolinluvut näyttävät hurjilta, päivittäin kerrotaan reilusti yli tuhannesta uudesta kuolemasta. Tästä huolimatta Brasiliassa ollaan hiljalleen avaamassa ravintoloita, ostoskeskuksia ja kirkkoja.

Koko koronatilanteen ajan maan presidentti on vähätellyt asiaa. Vielä maaliskuussa hän kutsui koronavirusta ”pikku flunssaksi”. Vielä aivan hiljattain Bolsonaro kertoi olevansa ”pahoillaan kaikista jotka ovat kuolleet, mutta se on lopulta kaikkien kohtalona”.