DNA on julkaissut katsauksen siitä, miten vuosi sitten alkaneet koronarajoitukset ja muut muutokset ovat vaikuttaneet suomalaisten käyttäytymiseen. Puheluiden määrä ja pituus, television katselumäärät sekä datankäyttö ovat kaikki kasvaneet merkittävästi vuoden aikana.

Merkittävä havainto on, että koronakriisin puhkeaminen sai suomalaiset jälleen soittamaan niin sanottuja perinteisiä puheluita. Erityisesti hallituksen julistaessa Suomen poikkeustilaan 16.3.2020, nähtiin puhelinliikenteessä hurja piikki. Tuolloin puheluliikenteen määrä kasvoi peräti 117 prosenttia normaalitasoon verrattuna.

”Poikkeusolojen julistaminen oli selvästi sellainen hetki, että haluttiin puhua perheen, ystävien ja tuttujen kanssa nimenomaan puhelimessa. Ihminen on sosiaalinen eläin, ja tuolloin kukaan ei vielä tiennyt, mistä on kyse. Oli tärkeää päästä kysymään läheisiltä, että onko kaikki kunnossa, ja vaihtaa ajatuksia siitä, miten tästä maailma muuttuu”, DNA:n laajakaista ja TV -liiketoiminnan johtaja Jarno Haikonen toteaa tiedotteessa.

Nyt puheluliikenteen määrä on hänen mukaansa taas nousussa.

Siirretyn datan määrä on kasvanut kaiken aikaa, ja DNA kertoo koronatilanteen vauhdittaneen kehitystä räjähdysmäisesti. Esimerkiksi mobiilidatan käyttömäärät DNA:n verkossa pomppasi yli 30 prosenttia heti poikkeusolojen alkaessa maaliskuussa 2020. Lokakuun ja joulukuun välillä liittymäkohtainen kuukausikäyttö oli 35 prosenttia edellisvuotta korkeammalla: noin 38,8 Gt kuukaudessa.

”Jos asiaa miettii niin, että perinteinen tv on korvautumassa suoratoistolla, ja etätyöt sekä online-tilaisuudet ovat tulleet jäädäkseen, niin on selvää, että datamäärien kasvu tulee vain jatkumaan. Nämä asiat ovat porisseet kattilassa jo vuosia, nyt korona vain laittoi levyä astetta kovemmalle.”, Haikonen toteaa.

Tästä huolimatta myös perinteinen tv:n katselu DNA TV:n kautta lisääntyi tammikuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä jopa 45 prosenttia.