Android-käyttäjät Suomessa ja monessa muussakin maassa ovat odottaneet Googlen autokäyttöliittymää puhelimiinsa vuosikaudet.

Android Auto, eli siis mikä? Kyseessä on Android-pohjainen käyttöliittymä, joka on tarkoitettu autoon. Android Auto on Googlen vastine Applen CarPlaylle, joka on toiminut Suomessakin jo vuosia. Tarkoituksena on tuoda puhelimen käyttöliittymä auton omalle näytölle tavalla, jolla ainakin keskeisimpiä toimintoja olisi turvallista käyttää ajon aikana.

Android Auto -käyttöliittymä on nyt saatavilla Suomessa aivan virallisesti Googlelta itseltään, ja se on kiinteä osa Android 10 -alustaversiota. Vanhemmissakin puhelimissa sen saa toimimaan pienellä kikkailulla.

Mikrobitti esittelee Android Auton toimintaa ja sen asentamista opasartikkelissaan. Lue se tästä linkistä.

Pienet hiomattomuudet eivät muuta sitä tosiasiaa, että puhelimen sovellusten käyttö auton näytöllä on usein merkittävä parannus verrattuna sekä puhelimen käyttöön kojelautatelineessä että auton oman tieto- ja viihdejärjestelmän hyödyntämiseen.

Koska puhelimella on aina nettiyhteys käytettävissään, liikennetietojen ja muiden nettipohjaisten palvelujen käyttö on helppoa.

Android Auton oletussovellus Google Maps on lisäksi liki kaikkia autojen omia navigointilaitteita helpompi käyttää: puheohjaus toimii luotettavasti, kartat vierivät näytöllä sulavasti ja reittivalinnat ovat järkeviä. Mapsin voi halutessaan vaihtaa Waze-sovellukseen.

Koska Android Auton käyttöä Suomessa ei tueta kaikilla laitteilla, se ei joissakin tapauksissa näy lainkaan Suomeen rekisteröidyn puhelimen Play-kaupassa. Ainoa järkevä tapa ratkaista ongelma on ladata sovelluksen asennuspaketti verkosta, sovelluskaupan ohitse.