Fortnite-pelin kehittäjä Epic Games käy luottavaisena voiton mahdollisuuksiinsa oikeutta Applen App Storea vastaan. Pelistudio haluaa Fortniten takaisin sovelluskauppaan siksi aikaa, kun yhtiöt vääntävät oikeudessa kättä App Storen säännöistä, TechSpot uutisoi.

Kiista alkoi elokuun lopulla, kun Epic lanseerasi oman kanavansa ostaa pelivaluuttaa. Tällä yhtiö kiersi Applen ja Googlen sovelluskauppojen sääntöjä, joiden mukaan kauppapaikat saavat 30 prosenttia pelien sisäisistä myynneistä.

Apple poisti Fortniten kauppapaikaltaan. Lisäksi Apple rankaisi myös Epicin julkaisemaa Unreal Engine -pelimoottoria, jota monet muut pelinkehittäjät ja myös jotkin animaatiota tekevät elokuvastudiot käyttävät.

Epic julkaisi Twitterissä videon, jossa kutsui App Storea monopoliksi. Peliyhtiö pyysi samalla muitakin liittymään taisteluun, jotta Georg Orwellin dystooppiseen kirjaan viitaten ”vuodesta 2020 ei tule vuosi 1984”.

Epic jätti Yhdysvalloissa tuomioistuimelle perjantaina viimeisimmät vaatimuksensa. Epicin mukaan Unreal Enginen käyttäjistä osa on jo kaikonnut Applen toimien ja moottorin iOS-kehityksen epävarman tulevaisuuden vuoksi.

Peliyhtiö haluaa Fortniten takaisin App Storeen tapauksen käsittelyn ajaksi. Epic ei vaadi, että Applen pitää tarjota App Storen levityskanava täysin ilmaiseksi. Yhtiö sen sijaan vaatii, että iOS-laitteille on oltava tarjolla vaihtoehtoisia kauppapaikkoja.

Fortniten päivittäiset pelaajamäärät iOS-laitteilla ovat Epicin mukaan huvenneet 60 prosentilla sen jälkeen, kun peli poistettiin App Storesta. Yhtiö sanoo tästä aiheutuneen jo korvaamatonta vahinkoa yhtiön maineelle ja kaikonneet käyttäjät eivät välttämättä koskaan palaa.

Euroopassakin kilpailuviranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota sovelluskauppoihin. EU-komissiolla on kesken oma tutkintansa Applen App Storen säännöistä musiikin ja ääni- sekä e-kirjojen osalta.