Koululaiset ovat olleet ovelia tietotekniikan hyväksikäyttäjiä jo pitkään. Ohjelmoitavat funktiolaskimet olivat jo aiemmin yksi tapa ottaa koetilanteeseen mukaan ylimääräistä osaamista.

Briteissä raportin julkaissut Independent Commission on Examination Malpractice sanoo, että älypuhelimen avulla huijaamisissa on paljastunut 26 prosentin kasvu vuonna 2018 verrattuna edellisvuoteen. Vuonna 2017 huijaaminen lisääntyi edellisvuoteen nähden 25 prosenttia, kun mukana tarkastelussa oli kaikenlainen huijaaminen ja suuren osan kasvusta toi älypuhelinten avulla lunttaaminen, Forbes uutisoi.

Yhdysvalloissa oppilaat ovat huijanneet kuuntelemalla pienillä langattomilla nappikuulokkeilla repussaan olevan älypuhelimensa lähetystä.

Yleistä on myös plagioida tekstejä verkosta ja palauttaa ne omina kurssitöinä. Koska tällaista vilppiä valvotaan nykyisin tarkistusohjelmilla, on kehitetty myös ohjelmia, jotka tiivistävät suuren määrän verkosta löytynyttä tekstiä tiiviimpään muotoon, jonka voi palauttaa muka itse kirjoitettuna tehtävävastauksena tai esseenä.

Vuonna 2016 Thaimaassa narahti porukka yliopisto-opiskelijoita, jotka lähettivät web-kameralla kuvaa koekysymyksistä toisaalla olevalle aputiimilleen, jotka lähettivät takaisin vastauksia kysymyksiin. Kiinassa on jopa nähty sormenjälkitunnistuksessa huijaamista, kun kansallisesta testistä hyvän tuloksen haluavan opiskelijan sijaan paikalle oli lähetetty joku paremmin asiat osaava vastaaja. Kiinassa käytössä on myös kasvojentunnistusta ja muita tekniikoita huijaamisen paljastamisessa.

Lähde: Tivi