Monelle auton käyttäjälle on kenties tuttu verkosta löytyvä Liikennetilanne-palvelu. Se on nyt saanut käyttäjien toivomuksesta seurakseen samat tiedot tarjoavan mobiilisovelluksen. Sen on julkaissut valtion omistama liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finland.

Sovellus perustuu yhtiön julkaisemaan avoimeen dataan muun muassa tieliikenteen häiriöistä, ajokelistä ja ennusteesta, liikenteen sujuvuudesta ja ruuhkista, painorajoituksista ja jääteistä. Keskeistä sovelluksen sisältöä ovat myös maanteiden varrelta kerättävät kuvat kelikameroista. Lisäksi käyttäjät voivat jättää palautetta liikenneväylien kunnosta ja tehdä ilmoituksia liikenteen sujuvuudesta.

”Meillä on iso määrä reaaliaikaista dataa liikennetilanteesta, jonka haluamme nyt tuoda helppokäyttöisenä palveluna liikkujille. Sovellus tarjoaa liikenteen tilannekuvaa ja se on hyvä esimerkki siitä, minkälaisia loppukäyttäjäpalveluita avointa dataa hyödyntäen voidaan tuottaa. Tavoitteenamme on sujuvoittaa ihmisten ja tavaroiden liikkumista”, Traffic Management Finlandin ekosysteemi- ja teknologiajohtaja Janne Lautanala kertoo tiedotteessa.

Sovellus palvelee muitakin kuin ratinkääntäjiä. Rautatieliikenteestä on saatavilla asemakohtaisia henkilöliikenteen aikataulu- ja täsmällisyystietoja. Meriliikenteen tiedot sisältävät varoitukset vesillä liikkujille sekä satamassa olevien ja seuraavaksi saapuvien alusten tiedot kaikista Suomen satamista.

Liikennetilanne-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Play Storesta tai App Storesta.