Helsingin Sanomat kertoo, että tabletit hankittiin perusopetuksen käyttöön vuonna 2014 ja silloin tajuttiin, että oppilaat käyvät myös kielletyillä sivuilla, kuten pornosivustoilla. Seuraavana vuonna laitteissa otettiin käyttöön suodatinohjelma, josta on sittemmin luovuttu.

HS:n haastatteleman Vantaan kaupungin kehittämispäällikkö Anna Östermanin mukaan ohjelmat estivät pääsyn myös monille hyödyllisille sivuille. Sana sex (englanniksi seksi, ruotsiksi numero kuusi) oli kiellettyjen sanojen listalla ja suodatin esti siksi pääsyn monille matematiikkaa koskeville sivuille.

Opettajat joutuivat pyytämään jatkuvasti tekniseltä osastolta pääsyn avaamista eri sivuille. Lopulta suodatuksesta päätettiin luopua huonojen käyttökokemusten jälkeen.

HS:n haastatteleman Vantaan tietohallintojohtajan Matti Lampon mukaan suodatinohjelmat asennetaan koko kouluverkkoon tai ei ollenkaan. Niitä ei voida asentaa vain pienimpien koululaisten Chromebookeihin tai räätälöidä estolistoja koulukohtaisesti.

Vanhemmat allekirjoittavat suostumuspaperin siitä, mitä sisältöjä koululainen saa koulun laitteilla käyttää ja vanhempien toivotaan keskustelevan lapsensa kanssa asiasta.

Vantaalla yhä toivotaan, että koululaiset eivät mene kielletyille sivuille, mutta teknisten rajoitusten sijaan koulut pyrkivät vaikuttamaan asiaan mediakasvatuksella.