”Koulujen alkaessa meillä on noin 160 prosentin kasvu myydyissä tietokoneissa verrattuna kesäaikaan”, kertoo kodinkonemyymälä Gigantin myyntijohtaja Niko Sandström.

Koulujen syyslukukausi alkaa kunnasta riippuen 7.–14. elokuuta. Helsingissä lukiolaiset aloittavat uuden lukuvuoden 8. elokuuta.

Muiden koulutarvikkeiden lisäksi lukiolainen valmistautuu tänä syksynä alkavaan lukuvuoteen kannettavalla tietokoneella. Elektroniikkaliikkeissä kannettavien myynti näkyy uuden lukuvuoden lähestyessä. Gigantin lisäksi myös Powerissa koneiden myynti on sujunut hyvin.

”Käytännössä parhaimpina myyntiviikkoina kannettavien tietokoneiden myynti nelinkertaistuu verrattuna muihin ajanjaksoihin”, Powerin myyntipäällikkö Ville Laakso sanoo.

Laakso näkee lukion alkamisen selkeänä sesonkiaikana.

”Merkittävä piikki myynnissä näkyy noin heinäkuun puolesta välistä syyskuun alkuun”, hän kertoo.

Kannettavasta tietokoneesta on tullut välttämätön, ellei lähes pakollinen hankinta nuorille opiskelijoille. Lukio on muuttunut entistä sähköisemmäksi. Keväällä ylioppilaskirjoituksissa luovuttiin kokonaan kynästä ja paperista. Kirjoitukset tehdään ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-järjestelmässä.

”Pelkästään ylioppilaskirjoituksia ei tehdä siinä, koska myös suuri osa kurssikokeistakin tehdään Abitilla”, muistuttaa Laakso.

”Viime kesään verrattuna meillä on ollut merkittävä myynnin kasvu tietokoneissa. Niistä on tullut tavallaan pakollinen koulutarvike, varsinkin lukioissa”, komppaa Sandström.

Kannettavien hinnat nousseet

Ylioppilaslautakunta auttaa sopivan koneen löytämisessä. Se on asettanut minimivaatimukset yo-kokeessa käytettävälle tietokoneelle. Näytön koon on esimerkiksi oltava alle 18 tuumaa, ja suurempaan tarvitaan erityislupa. Abitti ei toimi Chrome OS -käyttöjärjestelmällä, joten koneessa pitää olla Windows-, OS X- tai Linux-käyttöjärjestelmä.

Laakson ja Sandströmin mukaan keskihinta lukiolaisen ostamalle kannettavalle pyörii noin 500–600 euron paikkeilla.

”Hintahaarukka menee 350 eurosta noin tuhanteen euroon. Edullisempia koneita löytyy, mutta mitä itse aidosti uskallan suositella lukiokäyttöön, niin niissä hinta alkaa noin 350 eurosta”, sanoo Laakso.

Koneen hankinnassa lähtökohtana lukiolaiselle on Abitti-järjestelmän toimivuus, mutta lukiolaiset vaikuttavat panostavan kannettavaansa enemmänkin.

”Tällä hetkellä ihmisiä kiinnostavat vähän paremmat koneet, hyvät näytöt ja erityisesti akunkesto. Akkua ei välttämättä ehdi tai pysty lataamaan koulupäivän aikana. Ihmiset haluavat näytön olevan hyvä, kun sitä koko päivän joutuu tuijottamaan”, arvelee Sandström.

Koneen koko ja paino on tärkeitä ominaisuuksia, sillä sitä joutuu kantamaan koko päivän luokkahuoneesta toiseen ja koulusta kotiin. Laakso suosittelee esimerkiksi alumiinirunkoista konetta.

”Ja tietenkin koneen puhdas suorituskyky vaikuttaa kaikkeen, mitä koneella tehdään. Jos valitsee kaikista edullisimman tietokoneen, saa vähän vähemmän suorituskykyä. Kun mennään sinne noin 350 euron hintaluokkaan ja siitä ylöspäin, alkaa saamaan sellaista suorituskykyä, että konetta on kiva käyttää joka päivä”, hän sanoo.

Lukiolainen todennäköisesti etsii kestävää konetta, jota ei tarvitse korvata kerran vuodessa. Sandströmin mukaan markkinoille tulleet paremmat koneet kiinnostavat ihmisiä. Se myös näkyy hinnoissa.

”Kannettavien keskihinnat ovat ylipäätään selkeästi nousseet”, summaa Laakso.