CERN pyrkii korvaamaan Microsoftin ratkaisut avoimen lähdekoodin vaihtoehdoilla siltä osin kuin se on mahdollista, OMGUbuntu kirjoittaa. Syykin on selvä: raha.

Microsoft muutti hiljattain toimintaansa siten, että tiedeyhteisöt eivät enää saa samanlaisia volyymilisenssietuja kuin suuret yritykset. Toimenpiteen seurauksena CERNin maksamien lisenssien hinta uhkaa kymmenkertaistua.

CERNin kaiholle avoimen lähdekoodin perään on rahan lisäksi toinen syy: tutkimuskeskus haluaa käyttämiensä ohjelmistojen olevan omassa hallinnassaan. Microsoftin osalta näin ei ole, sillä yhtiön ohjelmistoihin luovutetaan vain käyttöoikeus. Lopulliset päätökset tekee Microsoft.

CERN kutsuu avoimen koodin projektiaan nimellä ’Microsoft Alternatives project’, lyhyemmin MAlt. Ensimmäisiin konkreettisiin toimenpiteisiin lukeutuu tutkimuskeskuksen it-osaston sähköpostijärjestelmien korvaaminen avoimen lähdekoodin vaihtoehdolla. Tarkoituksena on korvata myös Skype for Business -pikaviestimet jollain toisella vaihtoehdolla.

Muutos ei tule tapahtumaan yhdessä yössä, sillä CERNin kokoinen organisaatio on raskas ja kömpelö. Mutta kun suuret rattaat lähtevät pyörimään, on niitä hankala enää pysäyttää, mikä saattaa tietää huonoja uutisia Microsoftille.