Teknoalan etujärjestö CompTIA julkaisi keskiviikkona tuoreen top 10 -listansa nousevista teknologioista. Ja kuten asiaan kuuluu, valinnat eivät nytkään sujuneet ilman vilkasta sananvaihtoa, Microsoftin strategiajohtaja ja CompTIA:n nousevien teknologioiden työryhmän puheenjohtaja Michael Haines kertoo.

"Listamme on työryhmän yhteinen näkemys eli konsensus uusien teknologioiden tuomista mahdollisuuksista. Siksi sen on tarkoituskin virittää keskustelua ja laajemmin väittelyäkin eri teknologioiden paremmuuksista. Ja näin kävi tälläkin kerralla jo työryhmän sisällä", Haines kertoo kolmatta kertaa tehdyn listan työstämisestä.

Hainesin mukaan järjestö ei pyri tuputtamaan omia näkemyksiään kaikkien teknologiapomojen ruokalistoille, vaan se pyrkii osoittamaan erilaisten ratkaisuiden tuomia mahdollisuuksia.

"Nämä luettelossamme olevat teknologiat lisäävät bisneksiä eniten. Siksi yritysten kannattaa olla niistä ja niiden tuomista muutoksista hyvin perillä", hän huomauttaa.

Tuoreen listan voittajia ovat tekoäly ja uuden sukupolven 5g-matkapuheluverkot, jotka kumpikin nousivat yhden pykälän viime vuoden luettelosta. Edellisvuoden voittaja, esineiden internet eli iot tipahti tällä kertaa kolmossijalle.

Tänä vuonna nousijoita olivat lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus ja biometriikka. Lohkoketju ja robotiikka luisuivat viime vuodesta hieman alamäkeen, Tech Republic kertoo.

"Olemme CompTIA:ssa aina uskoneet tekoälyn mahdollisuuksiin ja siksi sen nousua on kiinnostavaa seurata. Näkemyksemme mukaan kaikki kynnelle kykenevät yritykset etsivät tekoälystä niille sopivia ratkaisuja", Haines ei malta olla käyttämättä tilaisuutta tekoälyn hehkuttamiseen.

Tänä vuonna nähtiin sellainenkin erikoisuus, että parina edellisvuonna CompTIA:n listoja hallinneet 3d-tulostus ja dronet tippuivat kokonaan kärkikymmeniköstä. Uutena tulokkaana tulikuumaan kymppiin kiipesi puheentunnistus.

Nousevien teknologioiden top 10

1. Tekoäly

Tekoäly ennalta ohjelmoituine algoritmeineen automatisoi datan käyttöä ja tuo uusia yrityssovelluksia muun muassa myyntiin ja tietoturvan ratkaisuihin.

2. 5g

Nopeammat ja tehokkaammat viidennen sukupolven matkapuheluverkot tekevät mahdollisiksi muun muassa lisätyn todellisuuden, älykaupunkien ja itseohjautuvien ajoneuvojen kehittämisen.

3. IOT

Esineiden internetin eli yhdistettyjen laitteiden avulla luodaan parempia analytiikan järjestelmiä ja tehostetaan yritysten toimintoja.

4. Palvelimettomuus

Palvelimettoman laskennan (faas, function-as-a-service) avulla yritykset voivat skaalata sovelluksiaan laskentatarpeen mukaan, tosiajassa ja entistä edullisemmin.

5.Biometriikka

Tietoturva tehostuu biometriikan avulla, kun ihmiset ja laitteet voivat varmistua henkilön identiteetistä ja käyttöoikeuksista entistä joustavammin.

6. Ar/vr

Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus helpottavat ihmisten kanssakäymistä koneiden ja datan kanssa sekä yhteydenpitoa muihin ihmisiin. Nämä teknologiat tarjoavat yrityksille paljon uusia ratkaisuja, joiden avulla toiminta tehostuu ja tuottavuus kohoaa.

7. Lohkoketju

Lohkoketju varmistaa ja hallinnoi internetin kautta tehtäviä transaktioita, parantaa datan liikkuvuutta ja jaettavuutta sekä tehostaa jakeluteiden luotettavaa toimintaa.

8. Robotiikka

Robotit ovat siirtymässä tehtaiden lattioilta tuotteiden ja palveluiden jakeluun. Samalla niiden vaikutukset yrityksissä ja kotitalouksissa kasvavat.

9. Puheentunnistus

Tekoälyn osana pidetty puheentunnistus (nlp, natural language processing) antaa tietokoneille mahdollisuuden ymmärtää ihmisten puhetta.

10. Kvanttilaskenta

Kvanttitietokoneet helpottavat big datan käsittelyä ja analysoimista sekä tehostavat koneiden oppimista ja tekoälyä.