Moni valtio pohtii oman kryptovaluutan lanseeraamista. Ruotsin ja Viron lisäksi Suomikin on asiaa pohtinut tuoreessa rapotissa.

Valtioneuvoston kanslialle asiaa selvittänyt VTT:n työryhmä paneutui asiaan hankkeessa ”Lohkoketjuteknologian hyödyntämisen mahdollisuudet ja hyödyt”. Hankkeessa on pyritty hahmottamaan erityisesti lohkoketjujen mahdollista roolia terveydenhuoltoa tukevassa ict-infrastruktuurissa ottaen huomioon sote-uudistuksen säästötavoitteet.

Viron e-Residency -ohjelman johtaja Kaspar Korjus ehdotti blogissaan viime elokuussa, että Viron e-kansalaisille luotaisiin oma kryptovaluutta Estcoin. Ruotsissa Riksbank tutkii mahdollisuutta tuoda käteisen rinnalle digirahan eli e-kronan.

Euroopan Keskuspankin johtaja Mario Draghin mukaan EKP:lla ei ole mahdollisuutta kieltää tai estää kryptovaluuttojen toimintaa euroalueella. Sen sijaan Viron suunnitelmaa luoda oma kansallinen virtuaalivaluutta Estcoin hän pitää mahdottomana.

Suomen työryhmä ehdottaa, että meillä voitaisiin luoda ”hyvinvointiraha”, joka ei olisi varsinaisesti kryptovaluutta vaan enemmänkin elektroninen palveluseteli.

”Maksuliikennettä että sopimuksen hallintaa voidaan automatisoida lohkoketjuissa toimivilla älysopimuksilla. Näiden prosessien automatisointi nopeuttaa järjestelmää sekä tuo hallinnollisia säästöjä. Maakuntien ja palveluntuottajien välinen laskutus tehostuisi lohkoketjussa automaattisesti toimivilla älysopimuksiin perustuvilla kryptopalveluseteleillä”, raportissa sanotaan.

Se olisi mahdollista toteuttaa monella tavalla, mutta raportissa hahmotellaan niistä esimerkiksi yksi.

”Alkujaon jälkeen jokaisen suomalaisen tilille talletettaisiin kuukausittain hyvinvointirahaa automaattisesti kuin perustuloa, tiettyyn maksimi rajaan asti. Hyvinvointirahalla voisi sitten ostaa määrättyjä hyvinvointipalveluita, mutta ei fyysisiä tavaroita. Järjestelmän piiriin kuuluvat yritykset ja julkiset laitokset voisivat vaihdattaa asiakkaiden palveluista maksamat hyvinvointirahat euroiksi kaupungin tai valtion tarjoamissa vaihtopalveluissa, joka voisi toimia myös automaattisesti älysopimuksen välityksellä. Lisäksi Kela voisi jakaa tarpeen mukaan asiakkailleen tiettyyn tarkoitukseen koodattua hyvinvointirahaa.”

Lähde: Tivi