Viime viikkoina kryptovaluutat ovat olleet vapaassa pudotuksessa. Kryptorahavaltias Bitcoin kolkutteli 40 000 euron arvoa huhtikuun lopussa, kunnes kuluneen viikon aikana se on tipahtanut 25 000 euroon.

Markkinoiden seuraavaksi suurimman kryptovaluutan, Ethereumin, arvo oli huhtikuun loppupuolella noin 2900 euroa. Sen jälkeen se kohtasi tasaista laskua, kunnes kuluneella viikolla siltäkin on kiskottu matto alta: Ethereum on romahtanut alle 1700 euron.

Näitä pienemmillä kryptovaluutoilla vasta vaikeasti meneekin. Esimerkiksi kryptoraha Terran ekosysteemi on käytännössä luhistunut: kaksi viikkoa sen arvo osui huippuunsa, noin 106 euroon. Toukokuun alussa Terran arvo oli alle puolet tästä. Sen jälkeen Terra alkoi toden teolla syöksyä: alkuviikon aikana Terra on syöksynyt 48 eurosta 0,12 euroon.

LUE MYÖS:

Kryptovaluuttojen hurja turbulenssi huolettaa taatusti myös niiden kauppapaikkoja, ja syystä. Esimerkiksi erittäin suositun kryptokauppa Coinbasen osake oli vielä kuukausi sitten mukavasti 140 euron tuolla puolen. Nyt se on enää 44 euroa.

Ei siis ihme, että huhut alkavasta kauppapaikkojen konkurssiaallosta vellovat levottomasti.

Huolia on lisännyt muun muassa Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrongin tunnustus siitä, että joidenkin Coinbasen käyttäjien omaisuudelta puuttuu tietyt suojat konkurssin tuomaa perikatoa vastaan.

Marketwatch kertoo, että Armstrongin mukaan Coinbasen asiakkaiden omaisuus on nimenomaan asiakkaiden omaisuutta, ei Coinbasen tai kenenkään muunkaan. Näitä lupauksia ja suojia ei ole kuitenkaan oikeudessa testattu, ja jos oikeus katsoo, että bittirahat ovat konkurssipesän eikä bittirahojen omistajien omaisuutta, niin ollaan tuntemattomilla vesillä.

Armstrong kuitenkin tyynnyttelee ihmisiä sanomalla, että Coinbasella ei ole riskiä ajautua konkurssiin.

Samaan syssyyn Armstrong ilmoitti, että Coinbase on julkistanut uuden riskikertoimen Yhdysvaltain arvopaperikomissio SEC:n vaatimusten mukaisesti.