Yhden onnettomuus saattaa olla toisen onni. Näin voidaan todeta etenkin litecoinin arvonnoususta, joka on heijastunut myös muihin kryptovaluuttoihin.

Forbes kirjoittaa, että litecoinin arvo on parhaillaan jyrkässä nousussa. Alkuvuonna sen kurssi oli noin 30 dollaria, nyt jo 55 dollaria. Tällä viikolla on nähty jopa lähes 20 prosentin päivittäisiä pyrähdyksiä, joten sijoitetun pääoman tuottoprosentit alkavat olla vähintäänkin kohdallaan. Yhteenlaskettuna maailman litecoin-potti kasvoi tuolloin noin 500 miljoonalla dollarilla.

Litecoinin arvo romahti viime vuoden aikana yhtä jyrkästi kuin lähes kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen. Nyt sen piristyminen on alkanut heijastua myös bitcoiniin ja ethereumiin, joskin niiden arvonnousu on vielä kaukana litecoinin kellottamista prosenttiluvuista.

Syyn litecoinin piristymiseen Forbes löytää Etelä-Amerikasta. Venezuelan tilanne on ollut jo pitkään monin tavoin kaoottinen. Ensin meni maan talous niin sekaisin, että onnettomat kansalaiset ovat yrittäneet henkensä pitimiksi jopa raapia kasaan tietokonepelien leikkirahaa.

Nyt myös maan poliittinen tilanne on täysin sekaisin, kun presidenttejäkin näyttää olevan kaksin kappalein. Kansa kärsii, mutta avun toimittaminen Venezuelaan on ollut erittäin vaikeaa.

Nyt hallitus kuitenkin on avannut sille yhden väylän: maahan saa lähettää sekä litecoineja että bitcoineja, jotka voi hallituksen valvomassa vaihtopörssissä muuttaa Venezuelan bolivareiksi.

Aivan tykkänään Venezuelan tilanteella litecoinin arvonnousu ei selity. Kurssia on parantanut myös kesäksi kaavailtu niin sanottu puolitus (halving).

Se ei tarkoita, että itse kryptovaluutalle tapahtuisi mitään, mutta niiden louhimisen tuotto leikataan puoleen. Tämä hillitsee louhimisintoa ja siten rajoittaa uusien virtuaalikolikoiden syntyä. Jos kolikoita syntyy järjettömiä määriä, ne kärsivät inflaatiosta. Puolittaminen auttaa turvaamaan arvon ja näyttää jopa parantavan sitä.

Lähde: Tivi