Viime vuonna konkurssiin ajautunut kanadalainen kryptovaluuttapörssi Quadriga CX on paljastunut pyramidihuijaukseksi, uutisoi Reuters. Yhtiön kautta rahojaan oli sijoittanut yhteensä 76 000 sijoittajaa.

Huijauksen takana oli pörssin perustaja, joka menehtyi äkillisesti joulukuussa 2018 vain 30-vuotiaana suolistoon vaikuttavan Crohnin taudin seurauksena. Ennen kuolemaansa hän oli vapaaehtoistöissä intialaisessa orpokodissa.

Ontarion osavaltion turvallisuuskomissio OSC on tiedottanut Quariga CX:n olleen vanhanaikainen huijaus naamioituna modernilla teknologialla.

OSC:n julkaiseman tutkimusraportin mukaan huijari menetti suuren määrän rahaa kryptovaluuttakuplan puhjettua vuoden 2018 alussa. Korvatakseen menetyksensä hän käytti sijoittajien rahoja yhteensä 115 miljoonan Kanadan dollarin (noin 75 miljoonaa euroa) arvosta. Hän myös siirsi yhteensä 24 miljoonaa omalle ja vaimonsa tilille vuosina 2016-2018. Rahoista 22 miljoonaa palautettiin myöhemmin.

Alustan kaatumisesta sijoittajille koituneet yhteenlasketut rahalliset tappiot olivat OSC:n mukaan ainakin 169 Kanadan dollaria (n. 110 miljoonaa euroa). Kaatumishetkellä Quadriga CX oli asiakkailleen velkaa 215 miljoonaa Kanadan dollaria, mutta konkurssipesästä saatiin pelastettua 46 miljoonaa.