Kasvojentunnistusteknologia on alati kasvava teollisuudenala. Sen perään janoavat niin markkinavoimat kuin lainvalvojatkin. Eräs taiteilija päätti huijata kasvoja katsovia kameroita antamalla niille juuri mitä ne etsivätkin.

Mashable kertoo, kuinka Berliinissä pajaansa pitävän Adam Harveyn HyperFace-projekti nojaa kasvojentunnistusalgoritmien kykyyn tunnistaa kasvoja. Se itse asiassa nimenomaan luottaa siihen, että algoritmit ovat tehokkaita.

Eläinmaailman valevärityksestä inspiraationsa saanut HyperFace tietää, miten tunnistusalgoritmit toimivat. Niiden pohjalta se luo kuvioita, joita algoritmi erehtyy luulemaan kasvoiksi tai kasvojen osiksi.

Kun esimerkiksi takki tai muu vaateparsi on tehty näitä kuviointeja käyttäen, kasvojentunnistusalgoritmit menevät sekaisin. Ne nimittäin näkevät kohteessa kymmenittäin kasvoja, eivätkä osaa päätellä mitä oikeastaan näkevät, saati sitten erottaa niitä oikeita kasvoja sekamelskan seasta. Sen sijaan algoritmit ylikuormittuvat eivätkä näe enää ainuttakaan kasvoa.

”Toisin sanoen, jos kerran tietokoneen näköalgoritmi etsii kasvoja, anna sille mitä se haluaa”, Harvey sanoo.

Lähde: Tivi