Apple esitteli syyskuun julkistustilaisuudessaan uuden iPhone X:n, jonka hinta alkaa Suomessa 1179 eurosta. 4k-videokuvaamisen yleistyessä yhä useampi joutuu todennäköisesti valitsemaan 256-gigaisen mallin, jonka hinta on 1349 euroa.

Se on aika paljon älypuhelimesta. Yli tonnin älypuhelimessa on toki paljon ominaisuuksia, jotka nostavat sen arvoa käyttäjän elämässä – mutta silti.

The Vergen Jacob Kastrenakes pohtii, kuinka paljon kannattaa sijoittaa älypuhelimeen, varsinkin kun laitteen elinikä on perinteisesti lyhyempi kuin vaikkapa läppärillä.

1300 eurolla saa nimittäin jo varsin hyvän läppärin, mutta tietokoneen on erottanut älypuhelimesta käyttöikä. Ei ole lainkaan harvinaista, että läppäri on käytössä vaikkapa 3–4 vuotta, sillä niiden käyttökelpoinen tekniikka ei tunnu menevän eteenpäin niin kovaa vauhtia kuin älypuhelimissa: toki tekniikka kehittyy, mutta perusohjelmistojen käyttöön sopii hieman vanhempikin kone.

Älypuhelimissa kaksi vuotta on kuitenkin jo suhteellisen pitkä aika: jokainen uusi laitesukupolvi tuo puhelimeen paljon uutta ja kehittynyttä tekniikkaa, ja uuden hankkiminen alkaa nopeasti tuntua houkuttelevalta. Moni perustelee uuden ostamista vaikkapa kehittyneemmällä kameralla, jolla saa parempia kuvia.

Kehitysvauhdissa vanhojen puhelimien käyttäjä yleensä häviää: sovellukset tuntuvat vanhemmalla puhelimella muutamassa vuodessa raskailta, kun niihin lisätään ominaisuuksia uusien laitteiden ehdoilla. Uskaltaako uutta alustaversiota edes ladata, tekeekö se puhelimestani hitaan?

Lisäksi puhelinta revitään taskusta esiin jatkuvati ja käytetään jopa satoja kertoja päivässä. Laitteen sisuksista voi pitää huolta, mutta ulkokuori pääsee usein kärsimään. Lasinen näyttö sälähtää helposti rikki.

Onko iPhone X riippumaton kaikista edellämainituista asioista ja kestääkö se kauemmin, Kastrenakes kysyy. Todennäköisesti ei.

IPhone X:ssä on sama suoritin kuin iPhone 8:ssa, ja Apple julkaisee ensi vuonna takuuvarmasti uuden puhelimen jossa on parempi suoritin. Ja sitä seuraavana vuonna, ja edelleen sitä seuraavana vuonna. Laitteessa voi olla monta hienoa ja edistyksellistä ominaisuutta, mutta joka vuosi ominaisuudet kehittyvät ja suorittimista tulee parempia (mikäli historiasta voidaan mitään päätellä).

Eikä Apple ole tietenkään edes ainoa kalliiden älypuhelinten valmistaja: Samsung lätkäisi Galaxy Note 8 -puhelimelleen 1029 euron hintalapun. Halvempia puhelimia on toki olemassa, mutta niissä ei ole kauden huippuominaisuuksia…

Eli: jos pari vuotta sitten laitoit joka toinen vuosi noin 400–500 euroa uuteen älypuhelimeen, jatkossa sijoittaisit tuplasumman. Oletko siihen valmis?

Järkevä käyttäjä näkee läpi markkinahypestä ja sijoittaa rahansa järkevästi, Kastrenakes pohtii. Akkutekniikka parantuu jatkuvasti, ja yleensä akku kestää kovallakin käytöllä päivän, tai ylikin. Ja se lienee kohtuullista. Lisää virtaa voi ottaa päivän aikana varavirtalähteestä.

Apple on tuonut 5S-mallinsa jälkeen puhelimiin lähinnä isompia ja parempia näyttöjä, mobiilimaksut ja paremman tuplakameran. 3D Touch -ominaisuus ei liene kovin monelle kauhean merkittävä myyntivaltti. Todella mullistavia, suurensuuria muutoksia ei ole nähty vuosiin, ei edes nyt esitellyssä 10-vuotisjuhlamallissa.

Näin ollen nykyiset älypuhelimet kenties kestävät kauemmin käyttöä kuin muutamia vuosia takaperin, kunhan käyttäjällä riittää kärsivällisyyttä.

Applella sen sijaan saattaa olla asiasta eri mielipide: hiljattain yhtiö esitti oikeusjutun yhteydessä, että iPhonen realistinen käyttöikä on yksi vuosi.