Nettiyhteytesi on varmaankin todella nopea – operaattorin lupauksissa. On aivan toinen asia, millä nopeudella data todellisuudessa liikkuu. Tämän voi selvittää useammallakin eri välineellä.

Raaka tieto bittivirrastakaan ei vielä välttämättä ole riittävän valaisevaa, jos halutaan tietää, mihin siitä omasta nettiyhteydestä lopulta on. Monet verkkopalvelut toimivat yllättävänkin hitaalla yhteydellä ongelmitta, mutta huipputarkka videokuva vaatii riittävästi kaistaa.

Yksi käytetyimmistä netin nopeustesteistä on Ooklan Speedtest, jota voi käyttää niin mobiilisovelluksena kuin selaimenkin kautta. 9to5mac kirjoittaa, että sen uudella versiolla voi nyt suoraan päätään raapimatta selvittää, kuinka tarkkaan videostriimiin nettiyhteys todella kelpaa.

App Storeen äsken ilmestyneen Speedtestin 4.3-version etusivulta voi normaalin nettinopeusmittauksen sijasta valita videoyhteystestin. Aikansa psykedeelistä kuvaa pyöritettyään sovellus kertoo, mille kaikille laitteille – kännykästä isoon televisioon – nettiyhteys kykenee yskähtelemättä välittämään 2160p 4k-laatuista kuvaa, ilman välimuistiin bufferoimista.

Videotestaukseen kykenevä versio näyttäisi toistaiseksi olevan tarjolla vain Speedtestin iOS-versiossa. Juuri Play-kaupasta ladattu Android-versio ei videomittausta tarjoa.

Speedtest on ilmainen, mutta ainakin iOS-versio kylvettää käyttäjänsä vuolaassa mainosvirrassa. Siitä kuiville päästäkseen on maksettava.