Joulukuun 15. vuonna 2046. Herään päänsärkyyn. Kun avaan silmäni, edessäni välähtää mainos uudesta Eternity 315 -pelistä. Miten se on mahdollista, pohdin. Olenhan nimen omaan blokannut kaikki mainokset ajatuksistani. Ja nyt tuo peli välkkyy silmieni edessä.

”Astu Eterity 315 -maailmaan ja koe eläväsi!”, äänet kuiskivat korvaani.

Minä en edes pelaa, koska tiedän miten monille on käynyt. Virtuaalimaailma koukuttaa ja vie viimeisenkin linkin todellisuuteen. Päätäni vihlaisee taas. Sitten muistojen virta nousee silmieni eteen: Seison Eternity 314 -maailmassa. Näytän onnelliselta ja alan ymmärtää, että kaipaan sinne takaisin. Siellä on ystäväni ja koko elämäni. Nyökkään päätäni. Eternity 315 alkaa latautua aivoihini.

Voisivatko ihmisen aivot olla liitettynä tietokoneeseen tulevaisuudessa? Se kuulostaa hämyiseltä scifi-visiolta, mutta aivo-tietokoneliittymä (brain-computer interface) on totta jo nyt.

Markkinoilla on olemassa erilaisia vempaimia kuten Emotiv-pääpanta, jonka avulla voi vaikka ohjata tietokonepelin hahmoa tai lennokkia ajatuksen voimalla. Ideana on, että pannalle ensin opetetaan, mitä ajatukset tarkoittavat.

Neliraajahalvaantuneen Jan Scheuermannin aivosignaalit välittyvät jo robottikädelle.

Tietokone on myös kytketty suoraan ihmisen aivoihin. Neliraajahalvaantuneen Jan Scheuermannin motorisessa aivokuoressa on sensorilevyjä, joiden havaitsemat aivosignaalit välitetään tietokoneelle, joka ohjaa robottikättä naisen ajatusten mukaan.

Tutkimuksissa on pystytty aivo-tietokonekäyttöliittymän avulla jopa ”telepatiaan” kahden ihmisen välillä. Washingtonin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa koehenkilö 1 pelasi tietokonepeliä ja ohjasi ajatuksella toisessa huoneessa olevan koehenkilö 2:n kättä. Koehenkilö 1:llä oli päässään eeg-käyrää lukeva lakki, josta tulevat käskyt ohjasivat internetin kautta koehenkilö 2:n motorisen aivokuoren kohdalle asetettua magneettista kierukkaa. Kun siis henkilö 1 ajatteli liikuttavansa kättään, henkilö 2:n käsi liikkui toisessa huoneessa.

Villeimmissä visioissa olemme yhteydessä tietokoneeseen niin sanotun neuropölyn avulla. Tätä neuropölyä, eli pienen pieniä sensoreita, jotka voisi upottaa ihmisen aivoihin, tutkitaan Kalifornian yliopistossa. Pattereita ei tarvita, sillä nämä pietsosähkökristalleja sisältävät sensorit voidaan ladata ulkoisesti ultraäänen avulla. Tulevaisuudessa ne voivat muuttaa täysin aivo-tietokonekäyttöliittymän.

Kolmenkymmenen vuoden päästä tietokoneliittymä aivoissa ja telepatia eivät tämän päivän tutkimusten perusteella tunnu kaukaa haetuilta vaan enemmän kuin mahdolliselta. Aivojen liittämiseen tietokoneeseen liittyy tietenkin monia eettisiä ja moraalisia kysymyksiä.

Kuka voi saada tällaisen implantin? Voimmeko muuttaa ihmisen persoonaa tai muistoja implantin avulla? Tuleeko meistä kaikkitietäviä superihmisiä, kun aivoillamme on vapaa pääsy kaikkeen maailman tietoon? Ja ennen kaikkea: voiko joku taho hakkeroitua aivoihimme?

Kirjoittaja on on futuristi, jonka käyttämä ajatuskäyttöliittymä ohjaa tunnetilan paljastavien irtokorvien asentoa.