Pitkällisen harkinnan jälkeen ostin itselleni älyvaa’an. Toki kylpyhuoneessa oli jo pitkään nököttänyt analoginen vaaka, mutta se ei tuntunut laihduttavan omistajaansa lainkaan satunnaisesta punnitsemisesta huolimatta.

Withingsin älypunnitsin paitsi näyttää minulle kiloni, rasvaisuuteni (olen juuri ja juuri onnistunut painamaan rasvaprosenttini ”normaalin” rajoihin) ja pulssiaallon etenemisnopeuden, joka jotenkin kertoo verisuonteni kunnosta. Viimeksimainittu arvo on sekin normaalin rajoissa.

Kirjoittaja painaa ihan liikaa.

Kaikki nämä tiedot vaaka lähettää langattoman nettiyhteyden yli verkkopalveluun, josta voin kytätä arvojani älypuhelimen sovelluksella. Lisäksi tiedot synkkautuvat Googlen terveyssovellukseen, jonne myös Polarin rannetietokone työntää aivan liian harvoin kertyviä sykemittaritietojani ja kävelemieni askelten määrän.

Elän jännittävässä sekamelskassa: Google, Withings ja Polar säilyttävät ja synkkaavat keskenään tietoja läskeistäni ja kilpailevat kaikki siitä, kuka ne omistaa. Kaikki haluaisivat olla minulle se palvelu, jota käytän (epä)terveyteni hallintaan. Toistaiseksi voitolla on Google, joka helpoimmin pystyy vastaanottamaan ja käsittelemään kahden muun toimijan kehostani tiristämiä infohippusia.

Älylaitteiden mittausdata on tietenkin vasta ensimmäinen vaihe, sillä palvelut eivät vielä purista tuottamastani tiedosta kovinkaan järkeviä toimintaehdotuksia. Withings kyllä muistuttaa, että minun pitäisi juoda vihreää teetä (hyh) verisuonteni terveyden kohentamiseksi. Samoin Polarin rannevärkki piipittää, kun pitäisi muka nousta sohvalta. Ja Google Fit kertoo minulle, että ”olet liikkunut enemmän kuin 85 % käyttäjistä kaupungissa Helsinki”, mikä saa helsinkiläiset vaikuttamaan Jabba the Hutin lähisukulaisilta.

Silti yksikään ei tarjoudu tilaamaan minulle vihreää teetä suoraan verkkokaupasta, tarjoa edullista jäsenyyttä läheiseltä kuntosalilta tai myy pallolaajennusleikkausta yksityiseltä klinikalta.

Syynä ehdotusten puuttumiseen on ainakin osittain tietosuoja. EU:n ja Suomen tietosuojalait estävät tietojeni jälleenmyynnin halukkaille pallolaajentajille. Minulla ei kuitenkaan olisi mitään suorempia ehdotuksia vastaan. Jos voin halutessani antaa henkeni Teslan automaattiohjauksen varaan, voisin varmasti luottaa kehoani mittaavien laitteiden suosituksiin ruoan tai hoidon suhteen.

Vastapalveluksena tietojani horivat yhtiöt voisi ehkä velvoittaa luovuttamaan tietoni anonymisoituna tutkimustarkoituksiin. Olen valmis allekirjoittamaan lomakkeen koska tahansa.

Kirjoittaja on Yle Areenan palvelupäällikkö, joka on lopettanut kirjoittamisen Mikrobittiin kolme kertaa.