Microsoft pyrkii kuolettamaan Windows XP:n käytön, mutta jääräpäiset käyttäjät eivät suostu luopumaan tutusta ja turvallisesta, ja monesti bisneksen kannalta välttämämättömästäkin käyttöjärjestelmästä. Nyt EVGA heittää bensaa tuleen julkaisemalla huippuluokan emolevyn XP:lle.

Tom’s Hardware kertoo, että uusi EVGA X299 Dark tukee Intel X -sarjan suorittimia, olivat ne Skylake X tai Kaby Lake X -mallia.

Suorittimen valinta vaikuttaa merkittävästi siihen mitä emolevy kykenee tarjoamaan.

Skylakella sykkivä X299 osaa hyödyntää kaikkia neljää muistikorttipaikkaa ja tekee niistä nelikanavaisen muistiryppään. Maksimissaan niistä saa 64 Gt kokonaisuuden, johon saa ddr4-4000 dimm-muistikampoja.

Emolevy tukee nelisuuntaista SLI-kokoonpanoa 44-kanavaisella Skylake-suorittimella. 28-kanavaisella Skylakella on tyytyminen kolmisuuntaiseen SLI-kokonaisuuteen.

Kaby Laken alaisuudessa X299:n suorituskyky jää vähäisemmäksi.

Kaby Lake ei pysty pusertamaan tehoja irti kuin kahdesta muistipaikasta, joten sen maksimimuisti on vain 32 Gt. Kaby Laken alaisuudessa kaksikanavainen muistirypäs tukee kuitenkin ddr4-4133 -muisteja.

Kaby Lakella myös näytönohjain jää lapsipuolen asemaan, sillä emolevy tukee vain kaksisuuntaista SLI-ratkaisua.

EVGA X299 Dark tukee kahdeksaa 6 Gbps SATA-paikkaa.

X299 on todellakin suunniteltu harrastajat mielessä. Siinä on 12-kerroksinen PCB, 16-vaiheinen PWM, ulkoiset BCLK-kellogeneraattorit, aktiivijäähdytetyt VRM:t ja PCH:t, ja sen LGA2066 CPU -paikassa on suuri kultapitoisuus.

Emolevyllä on myös kolminkertainen bios, pcie-kanavien on/off-kytkin ja muuta näpertäjän herkkua.

Merkittävintä on, että X299 todellakin tukee Windows XP:tä. Tom’s Hardwaren mukaan emolevy jopa tulee erillisten XP-ajureiden kera.

500 dollaria maksava EVGA X299 Dark saattaa kuitenkin jäädä harvojen herkuksi, sillä toistaiseksi sen saa vain olemalla EVGA Elite -jäsen. Tämä tosin vaatii vain aiempia EVGA-ostoksia ja niiden rekisteröimistä, tai vaihtoehtoisesti 100 foorumiviestin tekemistä.