Brittiläinen kuluttajajärjestö Which? moittii testiensä perusteella autovalmistajien hataraa käsitystä tietoturvasta. Yhteistyössä Context Information Security -tietoturvayhtiön kanssa Which valitsi tutkittavaksi Ford Focuksen ja Volkswagen Polon uusimmat versiot, ja pääsi murtautumaan syvälle kummankin tietojärjestelmiin.

Which huomauttaa lehdistötiedotteessaan, että vastaavat ongelmat tuskin rajoittuvat näihin kahteen esimerkeiksi valittuun automalliin – jotka olivat Ford Focus Titanium automaattivaihteilla ja VW Polo SEL TSI käsivaihteilla, molemmat 1,0 litran bensiinimoottorilla.

Ford Focuksen tapauksessa tietoturvatutkijat saivat kaapattua rengaspaineita seuraavan järjestelmän viestit ”kannettavalla tietokoneella ja 25 punnan hintaisella Amazonista tilatulla vimpaimella”. Tätä kautta pahantahtoinen hyökkääjä voisi halutessaan syöttää väärää tietoa renkaiden tilasta, ja mahdollisesti vaikuttaa sitä kautta esimerkiksi auton ohjausominaisuuksiin.

Suuremman yllätyksen Which ja yhteistyökumppanit kuitenkin kokivat löytäessään Focuksen järjestelmistä erikoisen tietoturvauhan toiseen suuntaan. Ohjelmistosta näet paljastui tietoja langattomasta verkosta sekä salasana siihen. Tutkijat pystyivät jäljittämään verkon sijainnin Fordin tehtaille Detroitiin, Yhdysvaltoihin.

VW Polon tapauksessa tutkijat onnistuivat murtautumaan auton ajotietokoneeseen (infotainment unit), joka huolehtii muun muassa viihteestä, kytköksistä puhelimeen sekä käyttöliittymästä erinäiseen määrään auton teknisiä ominaisuuksia.

Tätä kautta olisi voitu varastaa esimerkiksi auton sijaintihistoria ja kaikki auton järjestelmän sisältämät puhelinyhteystiedot – tai tehdä erinäisiä käytännön jäyniä, jotka ovat kiusallisia mutta useimmissa tapauksissa eivät varsinaisesti hengenvaarallisia. Haavoittuvuus näet löytyi ohjelmakoodista, joka kytkee luistoneston päälle tai pois.

Ford kieltäytyi ottamasta vastaan Whichin tarjoamaa teknistä raporttia, mutta kommentoi, että rengaspainejärjestelmän signaalien kantama on hyvin lyhyt. Niinpä sen kaappaaminen vaatinee käytännössä auton pysähtymistä.

Volkswagen suhtautui Whichin tutkimuksiin ja yhteydenottoihin myönteisesti.

Tietoturvan lisäksi Whichin tiedote kommentoi yksityisyyttä. Fordin Pass- ja VW:n We Connect -sovellukset, jolla voi kytkeä auton tietojärjestelmät älypuhelimeen, näet tallentavat erittäin tarkasti auton tekemiset ja menemiset, mukaan lukien sijainnin, nopeuden, kiihtyvyyden ja ratin käännökset.

Fordin käyttöehtosopimuksen mukaan yhtiö saa jakaa kaiken tämän tiedon yhteistyökumppaneilleen. Myös Volkswagen kysyy sovellukselleen erittäin laajoja käyttöoikeuksia, mutta se ilmoittaa rajoittavansa tiedon jakamisen ”välttämättömiin” tapauksiin.