Erityisesti ihmisten kuppi näyttää menneen nurin yrityksiä yhä yleisemmin vaivaavien kiristyshaittaohjelmien kanssa, tietoturvayhtiö Veritasin maanantaina julkistetusta laajasta selvityksestä ilmenee.

Kiristyshaittaohjelmat iskevät yrityksiin monella tapaa: tärkeän datan häviämisen ja taloudellisten tappioiden ohella pelissä on organisaation maine ja suuren yleisön luottamus. Koska kyberhyökkäyksissä häviää myös paljon ihmisten henkilökohtaisia tietoja, kuluttajat pitävät iskujen kohteiksi joutuneiden yritysten korkeinta johtoa vastuussa.

Veritasin tutkimuksessa 40 prosenttia kansalaisista sälyttää vastuun tietomurroista toimitusjohtajien henkilökohtaisesti kannettavaksi. 34 prosenttia vaatii toimitusjohtajille sakkoja ja liiketoimintakieltoja. Melkein yhtä suuri osa vastaajista eli 29 prosenttia lähettäisi toimitusjohtajan suoraan linnaan.

Muina sopivina rangaistuksina kuluttajat pitävät toimitusjohtajan erottamista, siirtämistä toisiin tehtäviin tai palkanalennusta. Julkinen anteeksipyyntö riittää enää 24 prosentille kansalaisista, mikä kuvaa asenteiden kovenemista tietoturvatapausten jälkihoidossa.

Lunnaiden keskiarvokin on laskettu

Kuluttajien mielipiteet vaihtelevat vallankin sen suhteen, miten yritysten pitäisi reagoida kiristyshaittaohjelmiin. Peräti 71 prosenttia vastaajista sanoo, että yritysten on pantava luu kurkkuun hakkereille eikä lunnaisiin pidä missään nimessä suostua.

Tämä hyvä neuvo muuttuukin äkkiä ihan toiseksi, kun vastaajien omia tietoja on varastettu. Näissä tapauksissa 55 prosenttia ihmisistä haluaa yritysten maksavan rahaa heidän tietojensa palauttamisesta.

Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessaan Veritas onkin ottanut ja laskenut ihmisten mielestä kohtuullisen lunnasmaksun suuruuden: se on keskimäärin 1 167 dollaria yhden ihmisen henkilökohtaisia tietoja kohti.

Kiristyshaittaohjelmilla on tosiaankin vakavia vaikutuksia kuluttajien luottamukseen ja asiakastyytyväisyyteen. Vastaajista 65 prosenttia aikoo vaatia yrityksiltä korvauksia kadotetusta datasta. Tämän lisäksi noin 44 prosenttia kuluttajista sanoo lopettavansa yrityksen palvelujen käytön siitä huolimatta, miten tietoturvatapauksessa lopulta käy, Tech Republic kirjoittaa.

Lynkkausmielialat vallalla

Veritas Technologiesin tuotehallinnasta vastaava johtaja Simon Jelley on sitä mieltä, että kuluttajien, äkkiä katsottuna kovin jakautuneidenkin mielipiteiden ei kannata antaa hämätä.

"Näyttää tosiaankin siltä, että ihmiset panevat yritykset mahdottomaan tilanteeseen, kun he kehottavat firmoja sekä maksamaan että olemaan maksamatta."

Jelleyn mukaan oikeasti kyse on siitä, että kuluttajat vaativat yrityksiä tekemään kaikkensa sen eteen, että tietomurtoja ja kiristystapauksia ei edes pääse sattumaan.

"Kuluttajat odottavat yritysten käyttävän aina niin edistyneitä tietoturvan teknologioita, että kyberrikollisten kanssa ei tarvitse edes neuvotella", Jelley selostaa tutkimuksesta saatuja johtopäätöksiä.

Asiakasdatan suojaamiseksi 79 prosenttia kuluttajista haluaa yritysten käyttävän tarpeeksi tehokkaita tietoturvan ohjelmistoja ja kaksi kolmasosaa odottaa omista tiedoistaan olevan riittävät varmuuskopiot.

"Olemme kaikki kuluttajina entistä paremmin tietoisia kiristysohjelmien riskeistä. Siksi emme anna yrityksille anteeksi sitä, jos ne eivät ota tietoturvan riskejä yhtä vakavasti kuin me kaikki muut niihin suhtaudumme", Jelley selostaa ja sanoo mielialojen olevan nyt sellaiset, että kuluttajat vaativat yritysten korkeimmassa johdossa päitä vadille.

Veritasin tutkimuksessa haastateltiin huhtikuun aikana 12 000 kuluttajaa kuudessa maassa, jotka olivat Iso-Britannia, Japani, Kiina, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat. Kaikissa maissa kyselyyn osallistui kaksi tuhatta yli 18-vuotiasta kansalaista.