Amazonin Kalifornian varastotyöntekijöitä on painostettu töihin huolimatta osavaltion asettamasta palkallisen sairasloman takaavasta laista, kirjoittaa The Guardian.

Los Angelesin ympäristössä toimivista Amazonin varastoista neljässä on havaittu koronavirustartuntoja. Guardianin haastattelemat työntekijät ovat kertoneet pelkäävänsä saavansa potkut, mikäli he eivät mene töihin, vaikka olisivatkin sairaana. Sairaana töihin joutuminen tarkoittaa kasvanutta tartuntariskiä monen työntekijän joutuessa tekemään saman.

Vaarana on, että varastoissa kytee todellinen koronapommi.

Yhtiöllä oli sisäinen käytäntö, jonka myötä pelokkaat tai sairaat työntekijät saattoivat pitää palkatonta vapaata niin kauan kuin tahtoivat, mutta käytäntö lakkautettiin viime viikolla. Työntekijöille voidaan edelleen myöntää sairaslomaa erityisehdoin, mutta hakemusten käsittelyajat ovat olleet pitkiä.

Kalifornian osavaltio otti oman säädöksensä käyttöön 16. huhtikuuta. Kalifornian asettama määräys koskee elintarvikealaa. Tämä seikka on tehnyt laista kiistanalaisen Amazonin ja sen työntekijöiden välillä.

Amazon on väittänyt työntekijöilleen, ettei osavaltion takaama palkallinen sairasloma koske yhtiön varastotyöntekijöitä. Tämä siitäkin huolimatta, että alueella sijaitsevilla varastoilla käsitellään elintarvikkeita. Sairaslomaa pyytäneet työntekijät ovat saaneet Amazonin hr-osastolta tylyn vastauksen, jonka mukaan yhtiö ei kuulu elintarvikealalle.

Guardianin haastatteleman osavaltion edustajan mukaan määräys kuitenkin käsittää elintarvikealan ”laajassa mittakaavassa” ja siten myös Amazonin varastot kuuluvat sen piiriin.

Viime viikolla yhtiö keräsi mediahuomiota erottamalla huonoista työoloista protestoineita työntekijöitään, minkä lisäksi yhtiön toimitusjohtaja Jeff Bezos sai kutsun Yhdysvaltain kongressin eteen epäiltynä markkina-aseman väärinkäytöstä ja valehtelemisesta.