Koodareiden ahkerasti käyttämä GitHub uudistui suuntaan, joka tuskin herättää vastustusta. Palvelun siirtyminen Microsoftin omistukseen saattoi olla monelle kova paikka, mutta isännän linjana on onneksi ollut ilmaisten ominaisuuksien suosiminen.

Ilmaisversiota käyttävät tiimitkin saavat käyttöönsä rajoittamattomat yksityiset koodivarastot (repository, koodarien puheissa tuttavallisemmin repo) sekä koko joukon muita ominaisuuksia. GitHub tekee selkoa uudistuksesta blogissaan.

Blogista selviää myös uusi hinnoittelumalli, joka on käyttäjille entistä edullisempi. Kaikesta huolimatta siis GitHubissakin saa rahalla parempaa ja enemmän.

GitHubin toimitusjohtaja Nat Friedman on kertonut Techcrunchille, että tällainen liike on ollut suunnitelmissa jo pitkään, ei mikään koronakriisin innoittama ele: ”Olemme halunneet siirtyä tähän suuntaan jo kauan, oikeastaan jo siitä lähtien, kuin Microsoft osti GitHubin. Nyt siitä viimein tuli totta, kun asian tärkeys korostui.”

Palvelun maksullisuudessa on tapahtunut toinenkin muutos kuin hintojen leikkaaminen – periaatteellinen sellainen.

”Siirrymme maksa yksityisyydestä -mallista maksa ominaisuuksista -malliin. Näin jokainen koodari tai tiimi voi käyttää GitHubia työssään, oli se sitten yksityistä tai julkista ohjelmistokehitystä”, Friedman selittää.