Covid-19 -viruksen aiheuttaman inhimillisen hädän ja taloudellisen tuskan hellittäessä edessä voi hyvinkin olla uusi kultaryntäys, mutta tällä kertaa julkipilven suuntaan.

"Pilvilaskennan palvelutarjoajat kuuluvat harvojen voittajayritysten joukkoon. Jo nyt on nähty se, miten pandemia on etätöineen ja bisnesten sulkemisineen työntänyt verkkoihin koko ajan suurempia työmääriä", talouslehti Wall Street Journal raportoi hiljattain.

Niinpä. Pörssianalyytikot ja talouslehtien toimittajat ovat tottuneet valitsemaan voittajia. Siksi heitä kannattaa kuunnella, kun he povaavat pilvipalveluille rankkaa kasvua koronan jälkeisinä aikoina.

Viime viikot ovat osoittaneet sen, että pilvisiirtymässään jo hyvän matkaa edenneillä firmoilla on selkeä kilpailuetu jälkijunassa tuleviin yrityksiin verrattuna.

Pilven voittokululle on yksi aivan ilmeinen syy ylitse muiden. Tämä syy piilee yritysten omissa konesaleissa, jotka ovat parhaimmillaankin kovin riippuvaisia ihmisistä. Konesalien ammattilaiset taasen joutuvat tottelemaan liikkumisrajoituksia, tekemään etätöitä tai pysyttelemään karanteenissa.

Oli syy mikä tahansa, ihmiset eivät pääse duunipaikoilleen eli datakeskuksiin korjaamaan yritys-it:n vikaantuneita laitteita ja järjestelmiä. Yritys-it:n heikkous näkyy siinä, että datakeskuksia ei voi korjata etänä.

Pilven virtuaalinen ja kaikkialla läsnä oleva luonne on aiemmin hirvittänyt it-päättäjiä siirtämään varsinkin kriittisiä toimintoja oman talon konesalien ulkopuolelle. Kriisin oloissa tämä ominaisuus on osoittautunut julkisen pilven yhdeksi vahvuudeksi.

Uusi, käytännöllisempi pilvi

Kipupisteet muuttavat yritysten toimintaa eikä suuri osa firmoista edes selviä nyt käsillä olevista koettelemuksista. Kurimuksesta elossa selviytyneiden yritysten odotetaan varsinkin vuoden toisella puoliskolla äityvän varsinaiseen ryntäykseen kohti julkisen pilven käyttöä, Infoworld arvelee.

Mutta ei pilvikään ole entisensä pandemian lopulta helpottaessa. Kysynnän koventuminen tekee pilvipalveluista yritysten tärkeisiin toimintoihin enemmän keskittyviä käytännön hankkeita. Logistiikan, jakeluketjujen ja varastojen hallinnan kaltaiset toiminnot ajavat siis uudessa pilvessä it-järjestelmien integraation ja datan keskittämisen tapaisten strategisten päämäärien ohi.

Pilven massamuutossa on varmasti haasteita, joita kaikkia on hankala ennalta edes arvata. Yksi tällainen varmaksi tiedetty nakki liittyy pulaan ammattitaitoisista it-arkkitehdeista ja kehittäjistä, jotka kultaryntäyksen oloissakin osaavat valita yritykselle parhaimmin sopivat pilvialustat ja palvelut.

Covid-19 -kriisi hyödyttää suurten pilvigorilloiden eli Amazonin, Googlen ja Microsoftin sekä operaattori Verizonin markkinatilanteita varmasti seuraavien 12 kuukauden aikana. Muitakin voittajia riittää, aina suurista internet-palvelutarjoajista kaiken kokoisiin konsulttiyhtiöihin.

Jos poikkeusoloissa on jotakin hyvää, niin ainakin ne tuovat julkiselle pilvelle lisää katu-uskottavuutta. Huono uutinen on se, että talouden joskus elpyessä pilvipalveluiden tarjonta saattaa laahata pahasti kysynnän perässä.