Australialaisen Craig Wrightin lakimies ilmoitti tiistaina, että Wright on saanut pääsyn kahdeksan miljardin euron arvoiseen bitcoin-pottiin, Decrypt uutisoi.

Wright on pitkään vakuuttanut olevansa Satoshi Nakamoto -salanimen takana oleva bitcoinin keksijä.

Hän joutui vaikeuksiin vuosi sitten, kun entisen louhintakumppanin Dave Kleimanin perikunta haastoi hänet oikeuteen. Wrightiä syytettiin parivaljakon yhdessä vuosina 2009–2011 louhimien bitcoinien kaappauksesta.

Wrightin tuli luovuttaa perikunnalle puolet yhdessä louhitusta omaisuudesta, eli yli 410 000 bitcoinia. Bitcoinin tämänhetkinen arvo on noin 8000 euroa, joten summaksi muodostuu lähes 3,3 miljardia euroa.

Wright kuitenkin väitti, ettei päässyt käsiksi bitcoineihin. Hän kertoi niiden olevan siirretty suojatulle tilille, jonne hänellä ei ollut pääsyä. Tuomari myönsi hänelle lisäaikaa helmikuun kolmanteen päivään saakka, jotta salainen kuriiri ehtisi toimittaa hänelle avaimen varoihin, Coindesk kirjoittaa.

Nyt Wrightin lakimies on ilmoittanut, että Wright on vastaanottanut kuriirilta avaimen yli miljoona bitcoinia sisältävään tiedostoon. Tämä tarkoittaa nykyarvossa noin 8 miljardia euroa. Sillä maksaa siis helposti 3,3 miljardin euron velat.

”Wright ilmoittaa tuomioistuimelle, että kolmas osapuoli on toimittanut tarvittavat tiedot ja avainpalat salatun tiedoston avaamiseksi”, lakimies ilmoittaa.

Wrightin kertomukseen suhtaudutaan epäilevästi muun muassa siksi, että mies syyllistyi asiakirjojen väärennökseen kumppaninsa louhintarahojen kaappaamisessa. Myöskään vedenpitäviä todisteita bitcoinin keksimisestä ei ole.