Digiguru Jaron Lanier ehdottaa uusia liiketoimintamalleja Facebookille, Googlelle ja muille ilmaisille some- ja hakupalveluille uudessa kirjassaan "10 syytä tuhota kaikki sometilit" (engl. "Ten arguments for deleting your social media accounts right now").

Palvelujen ilmaisuuden sijaan someyhtiöt voisivat periä käyttäjiltään pientä käyttömaksua kuukausittain.

Jos käyttäjä toisi huomattavan panoksen palvelun sisältöön postauksilla tai videoilla, näiden kansainvälisiksi monopoleiksi kasvaneiden someyhtiöiden pitäisi maksaa käyttäjälle rahaa Lanierin mielestä.

Osa somejulkkiksista ansaitsee jo julkistuksillaan, mutta Lanierin mielestä somekanavien pitäisi maksaa rahaa huomattavasti nykyistä suuremmalle joukolle käyttäjiään.

Käyttäjät hyötyisivät muutoksesta, kun somepalvelujen ei tarvitsisi enää myydä käyttäjistä kerättyä tietoa ja dataa ulkopuolisille kolmansille osapuolille. Nyt käynnissä on Lanierin analyysin mukaan jopa valtavan mittakaavan saanut ihmisten käyttäytymisen muokkaaminen.

Lanier arvioi, että joka tapauksessa jonkinlainen muutos on välttämätön, jotta sosiaaliset ja talouden rakenteet eivät tuhoutuisi.

Lanier on kuusikymppinen yhdysvaltalainen teknologiaguru. Hän on ollut kehittämässä internetiä 1980–90-luvuilta lähtien Piilaaksossa ja työskentelee nykyisin Microsoftilla. Hänen kerrotaan kehittäneen muun muassa termin virtuaalitodellisuus.

Hän myöntää, ettei monikaan somen käyttäjä välttämättä riemastu somepalvelujen maksullisuuden ideasta, mutta hän uskoo, että maksullisuus "tekee maailmasta paremman paikan kaikille". Liiketoimintamallin muutos vähentäisi tehokkaasti somen tuomia yhteiskunnallisia ongelmia, hän arvioi.

Facebook ja Google ovat liiketoimintamalleillaan yltäneet hyvin tuottoisaan liiketoimintaan ja tehneet muutamista rikkaita, mutta Lanier arvioi, että yhtiöiden omistajat saattavat vielä muuttaakin toimintamallejaan.

Netflixin ja HBO:n kaltaiset yhtiöt ovat jo onnistuneet vakuuttamaan katsojansa siitä, että kuukausimaksua kannattaa maksaa.

Taloudellisessa mielessä kysymys on siitä, että maksujen kautta viime kädessä maksetaan esimerkiksi elokuvien tuotantoon osallistuvien ihmisten palkat ja lopulta elinkustannukset.

Näköpiirissä on, että algoritmeihin perustuvien alustojen kautta yhä useampi ihminen jää jopa ilman palkkatyötä. Lanier huomauttaa, että tämä on talouden kannalta kestämätöntä eikä kapitalismi ole nollasummapeli. Sitä paitsi ilmaisen työn teettäminen loukkaa ihmisarvoa.

Nykyisiä sometähtiä hän varoittaa siitä, että heidän toimeentulonsa on hyvin haavoittuvaa ja heillä kannattaa olla aina varasuunnitelma.

Lue lisää Tekniikka&Taloudesta.