Nasan Mars-mönkijä Perseverancen laukaisu lähestyy. Luotain on nyt kiinnitetty Atlas V -raketin nokkaan keulakuvun alle, kertoi BBC perjantaina. Kiinnitys tapahtui jo viime viikon tiistaina Cape Canaveralin laukaisukompleksi 41:n kokoamishallissa Floridassa, Yhdysvalloissa.

Laukaisupäivää ei ole vielä vahvistettu, mutta se koittaa aikaisintaan 30. heinäkuuta. Alun perin Perseverance oli tarkoitus ampua matkaan 20. heinäkuuta, mutta päivämäärää on lykätty kahdesti. Tämän kesän laukaisuikkuna umpeutuu 15. elokuuta.

Perseverancen mukana Marsiin matkustaa paitsi mönkijä itse, myös pienoishelikopteri. Siitä tulee – olettaen että tavoite onnistuu – ensimmäinen koskaan vieraalla taivaankappaleella lentänyt moottoroitu ilma-alus. Koska Marsin kaasukehä on yli 100 kertaa ohuempi kuin Maan, oli helikopterin suunnittelu huomattavan haastavaa.

Heliumpallojen varassa on lennetty muilla planeetoilla ennenkin. Vuonna 1985 Neuvostoliiton Vega-luotaimet leijuivat Venuksen kaasukehässä heliumin voimin noin kaksi vuorokautta.