PC Gamer kertoo, että joissakin Intelin Alder Lake -lippulaivasuorittimilla varustetuissa koneissa on ikäviä lämpötilaan liittyviä ongelmia: Alder Laket käyvät liian kuumina, jonka seurauksena sekä suoritin että sen kanta vääntyvät hiukan, ja sen seurauksena suoritin käy vielä kuumempana.

Ylikellottamiseen erikoistunut tubetähti Buildzoid löysi asiaan näppärän ratkaisun, ja harrastajasivusto Igor’s Lab pisti testaten: IL sai pudotettua Intel Core i9 12900K -suorittimen lämpöä jopa viisi Celsius-astetta, eikä temppu vaatinut kuin ruuvimeisselin ja muutaman prikan.

Kikka on viime kädessä hyvin yksinkertainen: ruuvataan suorittimen paikoilleen lukitseva ILM eli independent loading mechanism irti, sujautetaan ohuet, 1 mm paksuiset m4-mallin prikat ruuvipaikkojen kohdalle, ja kiinnitetään ILM takaisin paikoilleen.

ILM on kiinni neljällä torx-ruuvilla, joten sen irrottaminen on varsin helppoa.

LUE MYÖS

Prikkojen tuoma yhden millimetrin ilmatila sekä kevyempi paine suorittimen päällä alentavat suorittimen käyntilämpöä merkittävästi: Igor’s Lab mittasi lämmön alentuvan jopa 5,76 Celsius-astetta Prime95-testauksen aikana.

Koska suorittimen lämpö alenee näin merkittävästi, ei ylikuumenemista tapahdu, joten suoritin eikä sen kantakaan väänny liiallisen lämmön vuoksi.

Koska modifikaatiossa kajotaan niinkin oleelliseen osaan emolevyä kuin suorittimen kantaan, on syytä pitää mielessä, että kaiken näköinen tietokoneiden sisusten roplaaminen on aina omalla vastuulla. PC Gamer ei kuitenkaan näe tapaa miten 1 mm paksuisilla prikoilla voisi olla mitään merkittäviä haittavaikutuksia, edes pidemmällä tähtäimellä.