Antti Mannermaa

Rakastuin Appleen 90-luvun puolivälissä, kun tein äänisuunnittelua cd-romppuihin PowerPC-macintoshilla. Jo silloin tajusin, mikä oli Applen pointti: vapauttaa käyttäjien luovuus ja poistaa tietokonesäätö tietokoneista. Oli ihanaa, ettei tarvinnut asentaa tai säätää mitään, kaikki vain toimi.

Petin rakastettuani hetken ja värkkäsin pc-koneiden kanssa, kunnes vuonna 2006 ostin valkoisen MacBook-tietokoneen, joka oli mahtava. Applen puhelimia olen käyttänyt jo vuosikausia. Niissä minua on viehättänyt käyttöjärjestelmä. Hyllystäni löytyy myös ensimmäinen iPad.

Olen siis fanboy. Tai siis olin.

Rakkauteemme tuli syvä ryppy vuonna 2016, kun ostin monen tonnin MacBook Pro -tietokoneen, jossa oli mullistavana markkinoitu Touch Bar eli hipaisuraita. Joka on siis aivan paska. Hirvein asia, jonka tietokoneeseen voi laittaa.

Applen ammattilaiskannettaviin tungettu käytettävyyden jarruraita harmittaa joka päivä, mutta en jaksa hankkia uutta konetta. Kätevät funktionäppäimet on piilotettu typerien hymiöehdotusten alle ja äänen tasoa säädetään hiplaamalla, kuten myös näytön kirkkautta. Miksi?

Kuinka Apple kehtasi julkaista moista kuraa samaan aikaan kun sen suurin kilpailija Microsoft myi Surface-tietokoneita, joissa koko näyttö oli kosketuspintaa?

Kuten aina rakkaudessa, suhteessa roikkuu yleensä aivan liian pitkään. Sulkee silmänsä ja kieltäytyy uskomasta, että kumppanista on tullut tylsä ja ärsyttävä. Näin kävi myös minulle Applen kanssa.

Kun nyt katson taaksepäin suhdettamme, häpeän menetettyjä vuosiani. Tajuan, että rakkaani on taantunut jo lähes kaksikymmentä vuotta. Vuonna 2010 julkistettiin tietokoneen käytön mullistanut iPad, joka opetti ensimmäisen poikani pelaamaan kolmevuotiaana. Sen jälkeen tuoterintamalla on ollut hiljaista.

Laitteiden hinnat ovat tietysti nousseet ja on julkaistu joku typerä kello – siis oikeasti kello? – ja äskettäin tonnin näyttöstandi juppien pöytä­koneeseen, mutta mitään aidosti uutta ei ole ilmaantunut.

Kesäkuun lopussa Applen design-johtaja Jony Ive ilmoitti jättävänsä yhtiön, jossa oli työskennellyt parikymmentä vuotta ja niiden upeimmat hetket Steve Jobsin kanssa. Oli jo korkea aika. Menneen maailman alfojen pitääkin väistyä. Iven olisi kannattanut antaa nuorille tilaa jo kymmenen vuotta sitten.

Menen kohta pc-kauppaan. Sillä pc-tietokoneita ei myydä pelkillä spekseillä, kuten mäkkejä nykyään. Saako jostain tietokoneisiin liittyvää eroterapiaa?

Kirjoittaja on sarjayrittäjä ja Hupparihörhö-startupin perustaja.