Tunnustan. Olen boomer. En siedä Youtubeen pelivideoita tekeviä somevaikuttajia, jotka papattavat ja karjuvat videoissaan.

Korona-aika on saanut monet aikuiset jakamaan raivoni. Kun parhaimmillaan samassa tilassa raikuu monen päätelaitteen ääni, keskittymisestä ei tule mitään. Paitsi lapsilla, jotka aivan tyynenä katsovat videoita, jossa joku pelaa Minecrafia ja möykkää.

En ole äänien ja internetin suhteen ihan n00b, se nyt on pakko sanoa, vaikkei se tietenkään boomerin leimalta pelasta. Muinoin 90-luvulla ensimmäinen firmani keskittyi internet-äänisuunnitteluun. Ajatuksenamme oli, että koska elokuvat muuttuivat mahtaviksi ääniraidan myötä, niin miksei sama kehitys tapahtuisi myös internetissä. Villi visiomme oli, että ääni tulee valloittamaan netin ja meistä tulee miljonäärejä, koska olimme maailman ensimmäinen internet-äänisuunnitteluyhtiö.

No. Ei siinä ihan niin käynyt.

Todellisuus löi meitä naamaan tylsällä realismilla. Aluksikin monet käyttivät koneitaan ilman kaiuttimia tai kuulokkeita. Joillain ei ollut edes äänikorttia. Kuvitella.

Aluksi monet käyttivät koneitaan ilman kaiuttimia.

Suurin syy liike­ideamme kuihtumiseen olivat kuitenkin vauhdilla yleistyvät maisemakonttorit. Kun verkkosivuja ja sovelluksia käytettiin myös toimistoilla, johtaisi lukuisista tietokoneista raikuva ääni hirvittävään kakofoniaan. Hylkäsimme bisneksen ja aloimme tehdä nettisivuja kuten muutkin.

Poikkeustila todisti muinaisen hypoteesimme kakofoniasta kipeällä tavalla todeksi. Pahin painajainen on 61 tuhannen tilaajan Slinkon, joka papattaa Minecraftin päälle kuin pahinkin urheiluselostaja. Myös 254 tuhannen seuraajan Paqpa on aivan hirveää kuultavaa sivustaseuraajalle. Maailmalla hirveimpiä säröhuutajia on Flamingo, jolla on lähes kuusi miljoonaa tilaajaa.

Niin boomer en tietenkään ole, että sanoisin Slinkonin, Paqpan tai edes Flamingon olevan huonoja siinä mitä tekevät. Heillä on innokas ja lahjomaton fanikunta, josta luvut todistavat aukottomasti. Mutta pelkkänä äänenä tubetus on kidutusta.

Mikä siinä on, etteivät lapset käytä kuulokkeita? Miksi se ääni täytyy luukuttaa? Kaverini totesikin Facebookissa: ”Arjen äänimaisema on puhelimen tai pädin kaiuttimesta tulviva ohut, särkyvä loputon stressaava karjunta. Meidän tapauksessa kaksi vierekkäin.”

Vielä hirveämpiä ovat kommenttivideot, joissa ensin joku influensseri on tehnyt videon, jossa hän karjuu toisen vaikuttajan videolle, jota tämä vaikuttaja taas kommentoi karjumalla. Lopettakaa!

Antakaa meille rauha. Saako ääni­kortteja irti iPadeista? Tai ainakin kaiuttimia?

Kirjoittaja on startup-vaikuttaja ja toimittaja.