Siinä se oli. Valtava nostalgialäikähdys iski, kun Jari Sarasvuosta kertovassa Valmentaja-elokuvassa kankaalle ilmestyi Silicon Graphicsin animaatiomylly. Elokuvan kohtaus oli kuin muistuma omasta elämästäni. Innokas kaverini kantoi purppuraista kultakimpaletta tärisevissä käsissään kohti työpöytää. Ethän vain tiputa!

Uusmediauraani aloitellessani oli kolmenlaisia koneita: macceja ja peeceitä ja sitten olivat ne parhaimmat ja moninkertaisesti kalliimmat: Silicon Graphicsit.

90-luvun puolivälissä niitä vielä riitti: luksusluokan tietokoneita ja muita laitteita. Sitten tietokoneiden komponenttivalmistus siirtyi Kiinaan, Silicon Graphics ajautui vaikeuksiin ja atk-laitteista tuli kaikkien ulottuvilla olevaa kulutustavaraa.

Vuosituhannen vaihteessa tavallisella kotitietokoneella pystyi jo tekemään grafiikkaa, monikanavaista ääntä ja jopa liikkuvaa kuvaa.

Aivan kohta – vuodessa parissa – Mooren ihana laki johti siihen, että audio-, video- ja animaatiotyöstä tuli minkä tahansa kotistudion perushommaa. Tällä oli valtavat vaikutukset media-alaan ja musiikkibisnekseen. Yhtäkkiä kuka tahansa pystyi tekemään studiolaatuista musiikkia kotonaan, ja liikkuvasta kuvasta innostunut nörtti pystyi tekemään elokuva- tai vähintään tv-laatuista animaatiota kotitietokoneellaan.

Suomessa alettiin tehdä viikoittaista ajankohtaisia poliittisia käänteitä kommentoivaa animoitua televisiosarjaa vuonna 2001. Tämä oli haaste, jota kukaan ei olisi uskaltanut aiemmin ottaa. Itse Valtiaat -televisiosarjasta tuli menestys paitsi käsikirjoituksensa, myös teknologian rohkean soveltamisen ansiosta. Muutamassa päivässä tv-laatuista animaatiota – aivan uskomaton suoritus. Ihmeen tekemiseen tarvittiin aimo kasa uhkarohkeita geekkejä.

Kun puhutaan median murroksesta, puhutaan yleensä pelkästä internetistä. Tottakai netti on muuttanut kaiken, mutta valtava vaikutus on ollut myös tuotantovälineiden hinnan romahtamisella, joka vei teknologisen vallan mediayhtiöitä ja isoilta studioilta.

Samoihin aikoihin Itse Valtiaiden kanssa kaapelitelevisiossa pyöri MoonTV-kanava ja Helsingissä ATV-kanava, joilla nuoret tekijät kuvasivat halvoilla, mutta riittävän laadukkailla kameroilla aivan uudenlaista telkkaria. Ohjelmat höystettiin itse tehdyillä animaatioilla. Uusia musastudioitakin syntyi kovalla tohinalla.

Medialaitteiden demokratisoituminen on mahtava juttu. On pelkästään hyvä, ettei luovuus ole enää rahasta tai mediapomojen mielihaluista kiinni.

Kirjoittaja on sarjayrittäjä ja Hupparihörhö-startupin perustaja. Twitter: @deepsami

Marraskuun Mikrobitti on ilmestynyt. Testissä muun muassa pelikäyttöön sopivat puhelimet, älykellot sekä panssaroidut mobiililaitteet ja läppärit. Lisäksi tuomme käytettynä ostetun Amigan vuoteen 2018.

Lue lisää uudesta lehdestä.