Uuden ajan modernit supertietokoneet tekevät tuloaan. Aiemmin supertietokoneet ovat olleet erittäin kalliita ja vain harvojen käytettävissä.

Niitä on hyödynnetty esimerkiksi sääennusteiden tekoon. Kalleimmat supertietokoneet ovat voineet maksaa jopa satoja miljoonia dollareita.

Jatkossa yhä useammat yritykset voivat hyödyntää niitä liiketoimintansa kehittämisessä.

Supertietokoneet ja niin sanotut kvanttitietokoneet ovat olleet iso puheenaihe tämänvuotisessa maailman suurimmassa pilvipalvelutapahtumassa Amazon Web Servicesin (AWS) re:Inventissä Las Vegasissa.

Supertietokoneiden suorituskyky on kasvanut voimakkaasti ja niiden mahdollisuudet avautuvat useammille.

”Miksi HPC (High Performance Computing) kiinnostaa minua? Koska se koskettaa lähes jokaista elämän osa-aluetta”, sanoo AWS:n globaalista infrastruktuurista vastaava johtaja Peter DeSantis ja jatkaa:

”Sen avulla voimme luoda turvallisempia ja polttoainetehokkaampia autoja ja lentokoneita. Sitä käytetään enenevässä määrin etsittäessä uusia parannuskeinoja sairauksiin. Sen avulla ennustetaan myös säämalleja mahdollisten hurrikaanien varalle. Nämä ennusteet pelastavat henkiä.”

DeSantisin mukaan kaikki se teknologia on jo olemassa, mitä tarvitaan supertietokoneiden viemiseen seuraavalle asteelle.

AWS:n toimitusjohtaja Andy Jassy näkee kvanttitietokoneissa paljon potentiaalia.

Yhtiö on työskennellyt kvanttitietokoneiden parissa jo jonkin aikaa.

”Olemme kehitystyössä siinä vaiheessa, että vaikka niitä ei voi vielä käyttää merkittäviin työkuormiin, niin monet asiakkaat haluavat tutustua niihin.”

Jassyn mukaan eri yrityksillä on erilaisia lähestymiskulmia kvanttitietokoneiden käyttöön ja kokeiluja tehdään eri lähtökohdista. Hän uskoo, että teknologian laajempi hyödyntäminen tulee vasta ajan kanssa.

”Luulen, että menee vielä useita vuosia ennen kuin sillä (kvanttitietokoneella) on merkittävää vaikutusta suurimmalle osalle yhtiöistä, mutta me uskomme vahvasti sen lupauksiin”, sanoo Jassy.